Debatt: Høyreekstremisme

Det er høyreekstremistene som står for mest vold i Norge

De er den eneste politiske grupperingen som har begått jevnlige drap, terrorangrep og angrep med dødelige våpen i Norge siden 1970-tallet. 

1994: Politiet har sperret av området ved Blitzhuset etter at en bombe hadde gått av. Foto: Jens O. Kvale / NTB Scanpix.<div><br></div>
1994: Politiet har sperret av området ved Blitzhuset etter at en bombe hadde gått av. Foto: Jens O. Kvale / NTB Scanpix.

Vis mer
Meninger

Det ble i forbindelse med artikkelen om Den Nordiske Motstandsbevegelsen fremsatt en påstand fra Jacob Ravndal som er forsker på Forsvarets Forskningsinstitutt om at «i Norge er venstreekstreme mer voldelige enn høyreekstreme».

Dette mener vi må være en feilaktig påstand da den eneste politiske grupperingen som siden 1970-tallet har begått jevnlige drap, terrorangrep og angrep med dødelige våpen i Norge, er de norske høyreekstremistene.

Selv hvis vi trekker fra angrepet på Utøya og terrorbomben mot regjeringskvartalet, så står de høyreekstreme i en særstilling i vilje til å utføre brannstifting, knivstikking, skytevåpen, bomber og dødelig vold mot meningsmotstandere, seksuelle eller etniske minoriteter.

Det er synd at Dagbladet og Ravndal gir Nordens mest voldelige høyreekstreme organisasjon spalteplass uten å konfrontere dem og ideologen deres med den ekstreme voldsbruken som alltid følger med organisert høyreekstremisme.

Høyreekstremister har i Norge utført totalt minst fire drap, to væpnede ran og seks alvorlige bombeangrep, og da har vi ikke regnet med en haug med mindre bomber mot innvandrerbutikker og asylmottak som aldri ble oppklart på 80-tallet.

I tillegg kommer terrorangrepet på Regjeringskvartalet og Utøya som også var utført av en høyreekstremist og som etterlot seg 77 døde.

Det hadde vært fint om Ravndal og Dagbladet kunne spa opp i alle fall noe i nærheten av en lignende voldsstatistikk (gjerne trekk ifra Utøya om dere må) fra venstreekstremister i Norge, slik at påstanden «i Norge er venstreekstreme mer voldelige enn høyreekstreme» kan underbygges på en meningsfull måte.

Her er noen utvalgte alvorlige voldsepisoder fra norske høyreekstremister:

1977: Oktober bokhandel sprengt i Tromsø.

1979: Bombe mot 1. mai-toget i Oslo.

1981: To drap, de såkalte Hadelandsdrapene.

1985: Bombe mot Nor-Moskeen i Oslo.

1989: Bombeangrep mot Blitz-huset.

1994: Bombeangrep mot Blitz-huset. Det ble i samme angrep avfyrt flere skudd.

1995: Bombeangrep mot Blitz-huset.

1998: En marokkansk mann blir knivstukket av nynazister i Oslo.

1998: En kvinne skutt av norsk nynazist.

2000: Antirasist oppsøkt hjemme og knivstukket av nazist.

2000: Bankran utført av en nynazist.

2001: Drapet på Benjamin Hermansen på Holmlia.

2003: Ran mot verditransport utført av to nynazister.

2008: Norsk-somalisk taxisjåfør skutt og drept i Trondheim.

2011: 22. juli-terroren med 77 døde.

2013: Aktivist fra Blitz knivstukket av høyreekstremister.

2014: Nazist fra Norge kriger i Ukraina.

2015: Asylmottak på Lindås brent ned.

I likhet med de fleste forsøk på å stable høyreekstreme grupper på beina i Norge er også Nordfront et importert fenomen fra utlandet og har helt marginale muligheter til å lykkes med særlig mye annet en å utøve enkelte voldshandlinger.

Dette er imidlertid alvorlig i seg selv for de som blir rammet og vi ønsker selvsagt ikke svenske tilstander her hjemme i Norge. I Sverige er nemlig lista over høyreekstreme voldshandlinger, terror og drapsforsøk mye lengre enn den norske.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 996738855


Varnish cache server