JUBLER: Direktør Stein Olav Henrichsen ved Munch-museet, her ved maleriet «Madonna» av Edvard Munch, er glad for gode nyheter om statlig finansiering av det nye Munch-museet.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
JUBLER: Direktør Stein Olav Henrichsen ved Munch-museet, her ved maleriet «Madonna» av Edvard Munch, er glad for gode nyheter om statlig finansiering av det nye Munch-museet. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

- Det er hyggelig at det også skjer hyggelige ting rundt oss

Munch-museet jubler for gladnyheter i en vanskelig situasjon.

(Dagbladet): I dagens Dagbladet forteller Hadia Tadjik at hun vil bidra til å løse den fastløste konflikten rundt et nytt Munch-museum ved å åpne lommeboka til staten.

Det får direktøren ved Munch-museet, Stein Henrichsen, til å juble.

- Jeg synes det er veldig flott at staten kommer på banen, og sånn sett bidrar til at vi kommer et stort steg nærmere en løsning. Jeg må rett og slett bare sende en hilsen til statsrådet og takke henne for veldig gode nyheter. Dette signaliserer tydelig at Munch-museet og Munch er et nasjonalt anliggende, ikke bare et lokalt anliggende, sier Henrichsen til Dagbladet.

- Vanskelig situasjon Nyheten om at Tadjik vil hjelpe til med å realisere et nytt Munch-museum kommer midt i en vanskelig periode for de ansatte. Flere av de som jobber på museet har sendt en bekymringsmelding til kulturbyråden i Oslo kommune for å få en ekstern granskning på om nedbemanningsprossessen der 16 årsverk skal kuttes har foregått på riktig måte.

- Det er hyggelig at det også skjer hyggelige ting rundt oss, nå som Munch-museet er i en vanskelig situasjon der mange ansatte er usikre og bekymra.

Det var kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) som så seg nødt til å trygle kulturminsteren om statlig hjelp. Han sendte for to uker siden en søknad til kulturdepartementet hvor han ba om økonomisk støtte og organiseringshjelp av både Munch-museet og det nye Deichmanske hovedbibliotek.

Viktig bidrag Han var imidlertid ikke forberedt på å få svar allerede nå.

- Jeg synes det er veldig positivt signal, og det er veldig positivt at hun kommer med dette signalet nå, i og med at jeg for knappe to uker siden leverte en søknad om statsstøtte. Vi hadde ikke ventet å få et endelig svar med et endelig beløp, men at de sender så positive signaler nå, gjør arbeidet vårt enklere, sier Bjerke, som på mandag skal ha et Munch-møte med kulturminister Tajik.   

Nå setter han sin lit til at dette bidrar til at Oslos politikere kan bli enige om Munch-kabalen.

- Dette kan være et viktig bidrag for at vi finner en løsning i Oslo, og jeg tror sjansen nå er større for at Oslos politikere kan bli enige. Striden har jo ikke bare dreid seg om lokalisering, men også finansiering og ikke minst organisering av det nye Munch-museet. Hvis staten kan bidra her, er det veldig positivt.  

Byrådspartiet Frp var tidligere med på planene om å realisere et Munch-museum, Lambda, i Bjørvika, før de i 2011 trakk seg ut fra det prosjektet.

Partiets kulturpolitiske talsmann på Stortinget, Ib Thomsen, har imidlertid også, som kulturbyrådet Hallstein Bjercke (V), tatt til orde for at kulturministeren må rydde opp i Munch-striden.

SPONTAN LYKKE: Frps kulturpolitiske talsmann på Stortinget, Ib Thomsen.
SPONTAN LYKKE: Frps kulturpolitiske talsmann på Stortinget, Ib Thomsen. Vis mer

- Men da ble jeg nedstemt. Min umiddelbare og spontane reaksjon nå er at jeg er veldig glad. Nå må man få inn en stiftelse, bestående av staten, kommunen og private, som skal drive Munch-museet. Vi må ha noen proffe til å drive dette, ikke en etat, sier han.

Det beste stedet Og selv om Frp tidligere har trukket seg ut av Lambda-planene, er Thomsen åpen for at museet kan ligge også der.

- Det viktigste er å finne det beste, verdige stedet for et Munch-museum, ikke bruke Munch som byplanlegging.

Frp har signalisert at de ikke vil bruke mer enn 2,7 millarder kroner på på nytt Munch-museum og det nye Deichmanske hovedbibliotek. De har nå blitt vedtatt at biblioteket vil sluke 2,6 milliarder av den potten.

- Kan det nye Deichmanske hovedbibliotek bli bli ofra for å få på plass Munch-museet?

- Det kan jeg ikke tenke meg, nei.

 SENDTE SØKNAD: Hallstein Bjercke (V) er byråd for kultur og næring. Han har tryglet Hadia Tadjik om å gripe inn i Munch-striden.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
SENDTE SØKNAD: Hallstein Bjercke (V) er byråd for kultur og næring. Han har tryglet Hadia Tadjik om å gripe inn i Munch-striden. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

- Hvordan skal regninga fordeles?

- Jeg tenker at man må åpne for en løsning der både staten, kommunen og private aktører kan bidra, sier Thomsen.