- Det er ikke alltid slike publikumssettinger fungerer så godt

Men politikerne er jevnt over fornøyde med Dagbladets valg-TV-sendinger.

SUKSESS: Siv Jensen blir intervjuet av Dagbladets Marie Simonsen og Martine Aurdal. Dagbladet har hatt stor suksess med sine valg-TV-sendinger fra Eidsvolls plass utenfor Stortinget. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
SUKSESS: Siv Jensen blir intervjuet av Dagbladets Marie Simonsen og Martine Aurdal. Dagbladet har hatt stor suksess med sine valg-TV-sendinger fra Eidsvolls plass utenfor Stortinget. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

(Dagbladet):- Valgsendingene blir til takket være en fantastisk innsats av nærmere 30 medarbeidere fra alle avdelinger i Dagbladet. At det er stor interesse for dem ser vi ikke bare på seertallene, men også på menneskemengden som hver dag kommer til Eidsvolls plass utenfor Stortinget for å følge dem. Det er fantastisk at politikk engasjerer som det gjør, sier DBTV-sjef Peder Ottosen.

Siden mandag i forrige uke har han avviklet daglige direktesendinger fra Dagbladets studio midt foran landets parlamentsbygning.

Her har samtlige partiledere, de fleste statsrådene og opposisjonspolitikerne vært innom og diskutert alt fra arbeidsliv og handlingsregel til OL-feiden i hovedstaden.

Møteplass - Litt av ideen med å plassere oss her ute, var å skape en møteplass mellom velgerne og politikerne. Det har vært en kjempesuksess, og plassen rundt oss har vært smekkfull flere ganger. Publikum får både stille spørsmål til debattantene under sendinga - og slå av noen ord med dem i etterkant, sier Ottesen.

Kontakten med mannen i gata - bokstavelig talt - var noe av det som appellerte til Siv Jensen da hun deltok i valgsendingen.

- En ting er å stille til debatt, men i Dagbladets valgstudio må man også svare på spørsmål fra de frammøtte publikummerne. For å være helt ærlig er det ikke alltid slike publikumssettinger fungerer så godt, fordi tribunene gjerne er fylt opp av klakører fra partiene som bare jubler for sine folk. Hos Dagbladet var det helt åpent, slik at hvem som helst kunne komme. Da risikerer du å bli stående foran folk som synes du er verdens største idiot, selvsagt - men slik er demokratiet, sier Frp-lederen.

For en gangs skyld kan vi skrive: Rødt-leder Bjørnar Moxnes er helt enig med Jensen.

- Debatten får en ekstra nerve når den skjer ute blant folk på Eidsvolls plass. Politikere diskuterer for mye med hverandre inne i TV-studioer, så jeg synes Dagbladet har tatt et bra initiativ her. Folk kom bort til meg etterpå med ris og ros, og vi fortsatte debatten videre, forteller Moxnes.

Interaktivt Samtidig har seerne hatt muligheten til å skrive kommentarer i livestduio under sendingene, og sende partilederne spørsmål via Facebook og Twitter.

- Interaktiviteten er web-TVs store fortrinn overfor tradisjonell TV. Dagbladet kan gå live med TV-sending og få umiddelbar respons fra seerne - på den samme plattformen. Her ligger de tradisjonelle TV-kanalene etter, mener førsteamanuensis Maria Konow-Lund ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Hun sier web TV-formatet i det stille har gått gjennom en rivende utvikling - som fortsatt pågår.

- Mediehusenes web TV-satsinger er fortsatt i en utprøvingsfase, men det er allerede åpenbart at web TV kan ha store fortrinn når mediets egenart utnyttes, mener Konow-Lund.

- Nøkkelen til kommersiell suksess Å avvikle valgsendinger midt i folkelivet avføder ett og annet «men i alle dager»-øyeblikk - som da bondelaget ankom i traktor med rundball som ble behørig parkert på Karl Johan-fortauet; eller da tidligere Frp-formann og «Skal vi danse»-deltaker Carl I. Hagen tok en svingom på brosteinene med Dagbladets reporter.

Men det har også vært tett mellom de politiske nyhetene i valgboden - bare i går bød sendinga på Krf-leder Knut Arild Hareides avklaring av at det er uaktuelt for hans parti å samarbeide med Ap foran det neste Stortingsvalget, og Frps Bård Hoksruds bompengeultimatum til Høyre.

Og temperaturen har vært høy - som da Petter Stordalen og Mads Gilbert barket sammen i spørsmålet om Oslo bør søke om vinter-OL - eller da kulturminister Hadia Tajik røk i tottene på Høyres Julie Brodtkorb i likestillingsdebatten.

Flere politikere har dessuten uttrykt glede over at web-TV-formatet tillater flere, lengre og grundigere debatter en tradisjonell TV.

- Web-TV kan nå en nisje av mennesker som er interessert nok til å se alt som skjer - ikke bare de redigerte høydepunktene Dagsrevyen kan presentere. Dette er et kjempefenomen, sier «teknologievangelist» Anders Brenna i konsulentselskapet Knowit.

- Her kan også nøkkelen til kommersiell suksess ligge. For folk er mer tolerante for en femten sekunders reklamefilm som kommer i forkant av en timeslang TV-sending, enn foran en to-minutters snutt som er det de fleste forbinder med web-TV, sier han.