Det er ikke bare Davy Wathnes tid som er forbi

Flere gamle helter burde skjelve i buksene.

SA OPP: –Min tid i TV 2 er over, sa Davy Wathne torsdag. 
 Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
SA OPP: –Min tid i TV 2 er over, sa Davy Wathne torsdag. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer
Kommentar

«Kor e alle helter hen», sang Jan Eggum i sin tid.

Nå kan jeg svare: De er på vei ut av arbeidslivet etter at folk endelig har fått nok.

At de gamle kjempers tid er forbi ble ekstra tydelig med Davy Wathne denne uka. Han har avsluttet sitt arbeidsforhold med TV 2 etter 25 år som kanalens desidert mest profilerte sportsprofil. Da TV 2 opprettet nye varslingsrutiner etter skandalene i TV 2-sporten, kom det inn et ukjent antall klager på Wathnes oppførsel på jobb. For flere i TV 2 skal Davy Wathnes atferd ha vært vanskelig å forholde seg til. De oppfattet han som «trakasserende», ifølge TV 2s kommunikasjonsdirektør Sarah Willand.

– Det går på min form, min stil og min sjargong. Noe er helt greit, det kan jeg bekrefte: Ja, jeg sa det. Gjennom disse varslene er jeg blitt klar over at jeg oppfattes annerledes enn jeg hadde trodd, sa Wathne til Dagens Næringsliv.

I løpet av denne ekstraordinære #metoo-høsten har det knapt gått en dag uten avsløringer rundt hva det som foregår på arbeidsplasser rundt om i verden – og i Norge. #Metoo har dominert det offentlige ordskiftet i flere måneder. Du må bo under en stein hvis du fortsatt lurer på hva som er akseptabel oppførsel på årets julebord, eller under lunsjpausen, for den saks skyld. Arbeidsplasser med respekt for seg selv har gått opp varslingsrutiner og kjørt informasjonskampanjer. Selv om folk ikke har vært helt enige om grenseoppdragningene, har de likevel stort sett samlet seg om bunnlinja: Dette går ikke lenger.

Davy Wathne har vært opptatt av å presisere at hans sak ikke handler om seksuell trakassering. Det er etter alt å dømme grunnen til at TV 2, i samråd med ham, har valgt å være åpne om saken: «Så det ikke skal oppstå unødige spekulasjoner».

–Jeg har aldri tafset eller forsøkt forføre noen, sa Wathne til Dagbladet.

Selv om både Willand og klubbleder i TV 2, Henrikke Helland, har antydet at noen av varslingene blant annet har handlet om «en undertone som mange har opplevd som sexistisk og støtende», betyr dette egentlig at vi er i ferd med å nærme oss #metoo-kampanjens ytterste konsekvens. At det som først handlet om å sette søkelyset på kvinners rett til å gå på jobb som profesjonelle arbeidsutøvere uten å bli redusert til skjørt og to pupper, har forplantet seg til å gjelde alle arbeidstakere, i alle arbeidssituasjoner, i alle bransjer.

–Da arbeidstilsynet var inne i TV 2 i 2015-2016 prøvde vi i redaksjonsklubben å kommunisere at det er en type ukultur i TV 2, men ledelsen anerkjente ikke det da. Denne saken er en effekt av nye varslingsrutiner, slik vi ser det, sa Helland til Dagbladet.

Davy Wathne er beviset på at #metoo har sprengt de gamle rammene for hva som er akseptabel oppførsel i arbeidslivet.

Det er en seier.

Davy Wathne har tatt selvkritikk. Lagt seg tilnærmet flat. Bedt om unnskyldning-ish. Omtalt seg selv som en «gammel grinebiter fra en annen tid» og «sur gammel norsklærer».

– Jeg kommer fra en tid med andre spilleregler og kjøreregler enn det vi får tredd over hodet nå, sa han til VG.

Som om det var en unnskyldning.

Davy er nok ikke den eneste veteranen der ute som trodde det var greit å oppføre seg som for 25 år siden. Noen av disse kan nok ha en og annen overraskelse i vente.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.