FARLIG: Når vi synger med på "Ned på kne, lille luremus," tenker vi kanskje ikke på at de ordene kan ha blitt brukt, eller kan komme til å bli brukt, i en situasjon hvor noen prøver å tvinge noen andre til å suge dem, skriver artikkelforfatteren.

Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FARLIG: Når vi synger med på "Ned på kne, lille luremus," tenker vi kanskje ikke på at de ordene kan ha blitt brukt, eller kan komme til å bli brukt, i en situasjon hvor noen prøver å tvinge noen andre til å suge dem, skriver artikkelforfatteren. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Det er ikke bare russen det er noe galt med

Det er ikke russen som fant på at man skulle begynne å kalle jenter for horer, eller skjenke dem dritings om de ikke vil bli med deg hjem.

Meninger

Jeg har, som de fleste andre, fått med meg diskusjonen rundt russelåter i det siste. Den har begynt å dabbe noe av, i motsetning til det faktiske problemet. Jeg hadde egentlig ikke tenkt til å bry meg nevneverdig om det, for de er jo bare russ, ikke sant? Men så har jeg latt meg engasjere likevel, for det er ikke bare russen det er noe galt med, det er hele samfunnet.  

Mange har skrevet om hva som er galt med russelåtene, og jeg kunne skrevet side opp og side ned om akkurat det samme. Kort fortalt handler det om at det ikke burde være greit å kalle jenter (eller gutter) for horer, eller å skjenke noen fulle for å ligge med vedkommende. Å forsøke å forsvare sanger med slike holdninger er for meg uforståelig, for sanger som objektiviserer kvinner er ikke ok bare fordi «det er kødd» eller fordi «russ er russ». Holdningene er problematiske, uavhengig om de som synger det er rappere eller russ, om de mener det eller ikke.

Om noen fortsatt har problemer med å forstå at sangene fremmer disse holdningene, kan jeg trekke fram et enda tydeligere eksempel fra 2013. Der går en av linjene i russelåten «The Falcon 2013» slik: «Vi voldtar og drikker og har det fett.» Sangen høres ut som en hvilken som helst annen russelåt, og handler stort sett bare om sex og fyll, slik alle andre russesanger gjør.

Selv om de fleste russesangene ikke sier ordrett at voldtekt er greit, bygger de opp rundt holdninger om at det er greit å skjenke noen drita for å ligge med dem, noe som igjen fort kan føre til at vedkommende kan miste mulighet for å samtykke til sex. At det i det hele tatt synges om at voldtekt er noe man gjør for «å ha det fett» i enkelte låter, viser egentlig bare at vi har noen holdningsproblemer i samfunnet vårt. Og selv om de aller fleste ikke mener det, må vi ta et oppgjør mot det vi ser utfordringer med i hele samfunnet.  

For det er ikke russen som fant på at man skulle begynne å kalle jenter for horer, eller skjenke dem dritings om de ikke vil bli med deg hjem. Det er ikke russen som har bestemt at kvinnekroppen selger ekstra bra i dette samfunnet, eller gjort objektivisering til noe allment akseptert.

På mange måter vil jeg si at russen, på samme måte som barn, er miniatyrer av foreldrene sine. De er miniatyrer av det øvrige samfunnet. De gjenspeiler holdninger som allerede finnes, og russelåtene er kun nok et symptom på et samfunnsproblem. Et samfunnsproblem hvor vi ofte ser på kvinnekroppen som et objekt. Selvsagt blir også menn objektivisert, men kvinnekroppen i absolutt størst grad, noe vi ser igjen i russelåtene.  

Vi må behandle symptomene, vi må fortelle russen at det ikke er greit. Men vi må også behandle årsakene, vi må ta tak i resten av samfunnet og fortelle alle andre at det ikke er greit. Om man tror dette kun handler om russen, så kan man jo bare vente til 17. mai er over. Men det er ikke bare russen, og problemet går ikke over om man slutter å spille russesanger.

Holdningene, om at kvinner er horer, og at de egentlig bare er til for å pules, de finnes hele tiden og overalt. Selv om flertallet egentlig ikke mener det, eller er enige i det, så kommer holdningen fra et sted, og videreføres gjennom kanaler som for eksempel russelåter. De forsvinner ikke av seg selv, vi må lete etter kjernen i problemet.  

Vi trenger noen som sier i fra. Selv er jeg så heldig å ha flere lærere som faktisk tør å gjøre det. Kanskje burde de, i sine roller som lærere, egentlig ikke ha sagt noe om det, men som ansvarlige voksne gjør de det likevel. Vi trenger noen som setter spørsmålstegn bak hva vi hører på, og til hvilke verdier og holdninger vi har og fremmer, for vi klarer det ofte ikke selv. Vi trenger at noen stopper opp og spør oss om vi faktisk synes disse holdningene er ok. Vi er så alt for vant til dem selv, at de fleste av oss ikke klarer å se problemet med dem.   

Vi er alt for vant til å bli kalt horer og fitter. At såpass få reagerer på det, er rett og slett veldig, veldig skremmende. De fleste jeg kjenner synes ikke det er greit å bli kalt «hore», eller å bli sett på som noen «man kan knulle for lættis,» men så aksepterer vi det på en måte likevel.

Vi burde jo bli forbanna! Men vi er så vant til det, og tror, eller i det minste aksepterer, at det er sånn det skal være. Kanskje synger vi med på tekster om at jenter er horer, fordi vi ikke helt har tenkt over hva som egentlig blir sagt, eller fordi ingen har utfordret oss til å reflektere rundt det.

Vi hører at ordet "hore" blir brukt, men vi tenker ikke over at det kan være med på å fremme en holdning om at det er greit å kalle hverandre for det. Når vi synger med på «Ned på kne, lille luremus», tenker vi kanskje ikke på at de ordene kan ha blitt brukt, eller kan komme til å bli brukt, i en situasjon hvor noen prøver å tvinge noen andre til å suge dem. Jeg sier ikke at det nødvendigvis kommer til å skje, men det kan skje, og holdningene russesangene både gjenspeiler og viderefører kan være med på å gjøre nettopp slike ting mer akseptabelt.

Jeg mener, helt oppriktig, at vi trenger å stoppe opp og bestemme oss for hva vi synes er greit. Vi må spørre oss selv om ikke samfunnet vårt skaper skadelige holdninger. Hvis vi ikke klarer å spørre oss selv om det, så får vi bare håpe at noen andre gjør det. Jeg skulle gjerne sett flere voksne, litt mer voksne enn 19 år, som bryr seg, engasjerer seg og snakker med oss. Og det bør de helst gjøre før det går for langt.