LOVER BEDRING: Drama- sjef i NRK Ivar Køhn.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
LOVER BEDRING: Drama- sjef i NRK Ivar Køhn. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Det er ikke bedre med menn enn kvinner

Verken kunstnerisk eller kommersielt, svarer NRK.

Debattinnlegg

Kulturnytt har gått gjennom de 20 dramaprosjektene som var støttet av NFI, og funnet tre kvinnelige hovedroller. Det tilsvarer femten prosent. Ser man på NRK-sendte dramaproduksjoner, både interne og eksterne, er det tilsvarende tallet 28 prosent. Det er selvfølgelig ikke noe å rope hurra for, men sammenlignet med dette virker femten prosent overraskende lite. Ser man på NRKs interne produksjon i samme periode er tilsvarende tall 43 prosent.

Det er ingen nyhet at det er få kvinnelige hovedroller i det norske film- og tv-miljøet. Selv om NFI ikke hadde kvinnelige hovedkarakterer som måltall, har det gjennom mange år vært stort fokus på den skjeve kjønnsbalansen. Det har vært gjennomført 40-prosents målsettinger i forhold til kjønn, vært arrangert egne seminarer, egne ordninger for kvinner og selv har jeg skrevet innlegg for en mer radikal kvotering. Men endringer tar tydeligvis tid.

Og her har Espen Klouman Høiner et godt poeng: den kanskje største utfordringen i forhold til kjønnsfordelingen i norsk film og tv, er at man er lite bevisste sine valg. Man gjør som man pleier å gjøre, og er ubevisste på at man følger gamle vaner. Jeg har ingen problemer med å være enig i at forfattere, regissører, skuespillere, produsenter og folk i posisjoner som min må stille spørsmål ved både egne og andres valg. Vi må utfordre oss selv på samme måte som vi utfordrer våre fiktive karakterer. Det finnes ingen grunn - hverken kommersiell eller kunstnerisk - som tilsier at det er bedre med menn enn kvinner i hovedroller. Snarere tvert imot.

NRK skal fortsette å lage serier som skaper engasjement og identifikasjon. At dette inkluderer kvinnelige hovedroller er en selvfølge. Det er vi bevisst og det skal vi jobbe for.