Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Eldreomsorg

Det er ikke dumt å tenke nytt om eldreomsorg

Mange eldre i Norge lever gode liv. Men kvaliteten på tjenestene varierer for mye – mellom kommuner og innad i kommuner. Det gjør vi noe med.

NYE LØSNINGER: - I jobben med å bygge en bedre eldreomsorg er det ikke dumt å tenke nytt og prøve ut nye løsninger, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
NYE LØSNINGER: - I jobben med å bygge en bedre eldreomsorg er det ikke dumt å tenke nytt og prøve ut nye løsninger, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I jobben med å bygge en bedre eldreomsorg er det ikke dumt å tenke nytt og prøve ut nye løsninger, mener vi. Det mener åpenbart ikke Dagbladet. Avisens lederskribent går 25. januar til angrep på prøveordningen med statlig finansiering av eldreomsorgen. Evalueringsrapporten som viser gode erfaringer i kommunene blir kalt verdiløs. At vi ønsker å utvide prøveordningen blir sammenliknet med å bære havre til en død hest.

Seks kommuner deltar i forsøket med statlig finansiering av eldreomsorgen. Denne uken kom evalueringsrapporten som forteller om erfaringene etter det første året. Kommunene gir gode tilbakemeldinger. De ansatte opplever at de forstår brukernes behov bedre og at samarbeidet innad i kommunene har blitt bedre. Hvis jeg ikke hadde trodd at dette var liv laga, hadde jeg ikke villet utvide forsøket. Hvis evalueringsrapporten ikke hadde vist gode resultater, hadde jeg ikke hatt noe problem med å erkjenne det. Men nå ser vi at resultatene er gode, og at dette er noe vi kan jobbe videre med.

Seks kommuner er ikke et stort utvalg. Men det betyr ikke at kunnskapen vi får gjennom evalueringen er verdiløs. Til sammenlikning ble fastlegeordningen testet ut i fire kommuner før den ble innført på landsbasis.

I regjeringsplattformen sier vi at vi ønsker å utvide forsøket med statlig finansiering både i tid og antall kommuner. Det gjør vi fordi vi ønsker flere erfaringer og bredere kunnskap. At Dagbladet er imot forsøket med statlig finansiering av eldreomsorgen får så være. Men det er synd at avisen framstiller det som verdiløst å prøve ute nye løsninger og hente inn kunnskap. For hesten er slett ikke død. Den lever i beste velgående.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!