«Det er ikke et mareritt. Det er Astrid Lindgren-år igjen»

Lei av Ibsen? Sverige er lei av Lindgren.

(Dagbladet.no): - Utenfor vinduet springer voksne og barn omkring utkledd som Pippi Langstrømpe, Mio og Marikken. De tramper på fortauene og henger mellom trærnes greiner. Det kan ikke være sant. I verdensrommet kan ingen høre deg skrike. Jeg lukker øynene. Jeg senker persiennene. Men det hjelper ikke. Ingenting hjelper. Det er ikke et mareritt. Det er Astrid Lindgren-år igjen. Denne gangen er det hundre år siden barnebokforfatteren ble født. Det kommer til å bli et langt, barnslig kulturår 2007.

Slik kommenterer skribenten Jan Hoff Astrid Lindgren-året i Kristianstadsbladet.

Han er ikke alene om å være smålei av Lindgren-markeringer, Anders Johansson kommenterer som følger i Expressen:

- I blant føles det som om det alltid har vært Astrid Lindgren-jubileum: Om det ikke er Astrid som fyller 100, er det Pippi som fyller 50 eller 60 eller gud vet hva.

Forlagstabbe

Astrid Lindgren ble født 14. november 1907, som selvsagt er grunnlaget til dette Lindgren-året. Som en del av markeringen utgis «Ur-Pippi», det første manuset om Pippi Langstrømpe, for første gang ut i bokform - noe NRK gjorde oss oppmerksomme på nylig.

Astrid Lindgren debuterte med ungdomsboka «Britt-Marie lättar sitt hjärta» i 1944.

Men før det hadde hun altså skrevet et Pippi-manus som Albert Bonniers forlag refuserte.

VERDENS STERKESTE JENTE: Men noen er faktisk lei av henne. AAGE STORLØKKEN / SCANPIX
VERDENS STERKESTE JENTE: Men noen er faktisk lei av henne. AAGE STORLØKKEN / SCANPIX Vis mer

Vi får si som Julia Roberts i «Pretty Woman»: Big mistake.

For Astrid Lindgren er ifølge Sydsvenskan Sveriges mest leste og oversatte forfatter. 80 millioner eksemplarer har blitt solgt på mer enn 80 språk, ifølge Sundvalls Tidning.

Beryktet pappa

Da bøkene om Pippi kom ut, fryktet man hvilken innflytelse den rebelske ungjenta kunne ha på barna. Og Lindgren var klar over kruttet i boka:

- Med håp om at dere ikke alarmerer barnevernsnemnda, skal hun ha skrevet i et notat som fulgte manuset.

Likevel ble Pippi en verdenssuksess: Etter at originalmanuset om Pippi ble - i omarbeidet versjon - utgitt i 1945, har 11 flere Pippi-bøker kommet ut i Sverige, og det har blitt laget sju filmer om verdens sterkeste jente.

LES OGSÅ:

ASTRID LINDGREN (1907-2002) er Sveriges mest leste forfatter. Det første Pippi-manuset utgis nå med forord av Karin Nyman, datteren som fikk manuset i bursdagsgave på sin 10-årsdag i 1944.
DATTEREN BA OM PIPPI-BOK: «Pippi Långstrump nedskriven på begäran av min dotter Karin av hennes moder», står det på omslaget til Astrid Lindgrens første manus om Pippi, «Ur-Pippi». Boka skal gis ut på Astrids datters fødselsdag 21. mai.