DEBATT

Det er ikke farlig å trene

Det er lenge til overdrevet trening blir et samfunnsproblem.

IKKE ALLE ER EKSTREME: Noen triatleter trener mye, men de aller fleste trener mellom fire og ni timer i uka. Noen konkurranser er ekstreme, men stort sett all vekst har kommet på kortere distanser, skriver presidenten i Norges Triathlonforbund.  AFP PHOTO/Joaquin Sarmiento
IKKE ALLE ER EKSTREME: Noen triatleter trener mye, men de aller fleste trener mellom fire og ni timer i uka. Noen konkurranser er ekstreme, men stort sett all vekst har kommet på kortere distanser, skriver presidenten i Norges Triathlonforbund. AFP PHOTO/Joaquin Sarmiento Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I kommentaren «ganske så syk trening» kommer Esten O. Sæther med noen merkelige utsagn basert på en dansk forskningsrapport om «supermosjonister». Triatlon trukket fram som en «syk» idrettsgren. Jeg mener Sæther feiltolker rapporten.

Å trene regelmessig er noe av det sunneste man kan gjøre, noe det finnes overveldende dokumentasjon for. Et av de største samfunnsproblemene er at vi beveger oss for lite, samtidig som vi spiser for mye. Dette bidrar til store helseproblemer som hjerte/kar sykdommer og diabetes. I den danske studien er hovedkonklusjonen at trening er sunt, men at nytten avtar etter hvert som mengdene øker. Det er sunnere å trene ekstremt mye enn ikke å trene. Ekstrem trening kan øke sjansen for hjerteflimmer og treningsstress, men dette må forskes mer på. Kroppen er skapt for bevegelse, ikke for å sitte stille. Det er lenge til overdrevet trening blir et samfunnsproblem!

Triatlon har hatt en formidabel vekst de siste åra. Antallet klubber og medlemmer har blitt doblet de siste to åra. Dette skyldes flere ting, blant annet: Svært allsidig trening, hvor man kombinerer svømming, sykling og løping, et inkluderende miljø, hvor alle, uansett alder, kjønn, form og ambisjonsnivå blir tatt godt imot, og at «proffene» deler tips med nybegynnere.

Det er og en morsom konkurranseform, hvor man får utrolige naturopplevelser (som i Norseman, Axtri eller Trollveggen) eller folkefester i sentrumskjerner (som i blant annet Haugesund, Tønsberg og Kristiansand). Noen triatleter trener mye, men de aller fleste trener mellom fire og ni timer i uka. Noen konkurranser er ekstreme, men stort sett all vekst har kommet på kortere distanser. 85 prosent konkurrerer på sprintdistanse (750m svøm, 20 km sykling og 5 km løp) eller normaldistanse, som er det doble. Alle kan klare å gjennomføre en triatlon og få et enormt adrenalinkick og motivasjon for å trene regelmessig. Triatleter kommer i alle former og farger, og alle er velkomne!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer