Kjønnskamp i NRK

Det er ikke lett å være etnisk norsk mann fra Oslo

Mener Kristin Skogen Lund.

TØFT Å VÆRE MANN: Konsernsjef Kristin Skogen Lund presenterer Schibsted resultater for fjerde kvartal 2018.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TØFT Å VÆRE MANN: Konsernsjef Kristin Skogen Lund presenterer Schibsted resultater for fjerde kvartal 2018. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer
Kommentar

Kristin Skogen Lund er en av svært få kvinnelige toppsjefer i et børsnotert selskap her i landet. Hun er unntaket som bekrefter regelen, og omtales knapt uten at det blir gjort et poeng av. Inntil nylig var hun dessuten leder av NHO og burde ha bedre oversikt enn de fleste over ståa i norsk næringsliv.

Derfor trodde jeg nesten ikke mine egne ører da jeg våknet opp til et intervju med Lund i morgennyhetene i NRK forleden. Hun hevdet at kvinner får lederjobber på bekostning av menn, som ellers skulle hatt jobbene. Det kunne oppfattes som diskriminering andre veien, mente hun. Deretter trampet hun videre så salatbollen sprakk: Det er ikke en fordel å være etnisk norsk mann fra Oslo.

Var det NRK Satiriks som var på ferde igjen? Nei, det var et ekte intervju, gjort i NRK Brennpunkts program «Kjønnskampen». Det er mulig Lund lot seg lokke utpå av programmets tendensiøse narrativ, men det er ingen unnskyldning for å servere falske nyheter.

Tallene viser med all tydelighet at det er absolutt ingen problemer for «etnisk norsk mann fra Oslo» å komme seg opp og fram i næringslivet. Det er ingenting som tyder på at menns hegemoni i toppen av næringslivet er truet med det første. Av de 200 største selskapene i landet er bare 10 prosent ledet av kvinner.

Ubalansen gjelder også Lunds eget konsern, som for et par år sida fikk hard kritikk fra kvinnelige ansatte for bare å dyrke en viss type menn. Ikke vet jeg om de er fra Oslo, men de ser til forveksling like ut på bildene i Schibsteds årsrapporter.

Logikken må være at hvite menn fra Oslo har en medfødt rett til lederjobber, et privilegium som undergraves av samfunnets ønske om likestilling. Om den ambisjonen resulterer i mer mangfold og muligheter for flere, er det grunn til å applaudere. Men det er ennå et godt stykke til mannsdominansen er forrykket og hvite menn fra Oslo stiller med handikap når toppjobbene skal besettes.

Kristin Skogen Lunds uttalelse er dessverre ødeleggende, fordi det spiller rett i hendene på dem som fortsatt mener at kvinner blir «kvotert» inn i lederstillinger på bekostning av flinkere menn. At det kommer fra en som har demonstrert at kvinner kan nå helt til topps på likefot med menn, er ekstra skuffende.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.