I FRANKRIKE: For de fleste av oss er det faktisk vanskelig å gå fra to lønninger til en. Det er derfor mange par som ikke har råd til å ta ut foreldrepermisjon, skriver artikkelforfatter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
I FRANKRIKE: For de fleste av oss er det faktisk vanskelig å gå fra to lønninger til en. Det er derfor mange par som ikke har råd til å ta ut foreldrepermisjon, skriver artikkelforfatter. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Familiepolitikk

Det er ikke lettere for foreldre i Frankrike

De fleste franskmenn som kjenner til den norske fødselspermisjonsordningen foretrekker den framfor den franske.

Meninger

Kjære Lise,

Jeg ble overrasket av å lese debattinnlegget ditt hvor du idealiserer den franske familiepolitikken. Du skriver at Frankrike har innført flere tiltak for å øke landets fødselsrate og har lyktes med det. Dette stemmer ikke og det er flere faktafeil om den franske ordningen i innlegget ditt.

Julie Diep
Julie Diep Vis mer

Jeg har bodd i Frankrike i nesten 14 år, og har småbarn. Min mann og jeg jobber fulltid. Vi har vanskeligheter med å forstå at du synes at det franske systemet bidrar til å øke fødselsraten, og at vi kan tilbringe mer kvalitetstid sammen med barna. De fleste franskmenn som kjenner til den norske fødselspermisjonsordningen foretrekker den framfor den franske.

Fødselspermisjonsordningen i Frankrike er på 16 uker for det første og andre barnet. Fra det tredje barnet kan du få 26 uker (ca. 6 måneder og ikke 10 måneder som du skriver). I tillegg til det kan du søke om foreldrepermisjon på 1 år (deles likt mellom begge foreldrene) fra det første barnet (og ikke fra det 3. barnet). Under foreldrepermisjonen får du ikke lønn men et tilskudd/støtte fra staten på 396,01 euros per måned. Dette tilskuddet kan du bare få til barnet er 1 år gammel.

For de fleste av oss er det faktisk vanskelig å gå fra to lønninger til en. Det er derfor mange par som ikke har råd til å ta ut foreldrepermisjon. Derfor må barn helt ned i 2,5 måneder gammel baby tilbringer opptil 50 timer i uka i barnehagen eller med dagmammaen. Det er utrolig mye for et spedbarn. Her kan du lese mer om den franske fødselspermisjonsordningen.

Du skriver at det er få franske kvinner som er hjemme fram til barnet fyller 3 år og begynner på førskolen. Dette er ikke helt riktig ettersom mange kvinner velger å jobbe deltid for å få kabalen til å gå opp. De har kanskje ikke råd til å ta full foreldrepermisjon. Ifølge tall fra fransk statistisk sentralbyrå (INSEE) jobber ca. 30 prosent av kvinnene med barn mellom 7 og 15 år deltid. Tallet er enda høyere for dem som har yngre barn.

I Frankrike er det vanskelig (nesten umulig) å få barnehageplass med mindre du kjenner en lokalpolitiker med innflytelser eller har kontakter høyt oppe i systemet som kan skyve søknaden din fram i køen. Kvalifiserte dagmammaer (nounou) er det også veldig vanskelig å finne, og det er ekstremt dyrt selv med støtte og skattefradrag fra staten. Ikke alle har råd til det.

For noen er det faktisk mer lønnsomt å slutte å jobbe eller jobbe deltid enn å betale dagmammaer. Man må ikke tro at man kan unngå at barna tyr til TV og dataspill med dagmammaer, for noen dagmammaer vil ikke gjøre andre aktiviteter med barna. Mange dagmammaer snakke lite forståelig fransk (eller engelsk) noe som gjør kommunikasjon med barna og foreldrene vanskelig. Er du heldig nok å ha funnet en dagmamma kan hun slutte på dagen selv om man i kontrakten presiserer at det er oppsigelsestid.

Du skriver også om kvalitetstid med barna på kveldstid, men dessverre er det slik at når foreldrene kommer hjem kl. 19 – 20 (hvis man er heldig og det ikke er problemer med metroen/toget) er det leggetid for barna, særlig de yngste. Som oftest får du så vidt tid til å gi dem en godnattklem. Er man ekstra heldig en kveld har man kanskje tid til å lese en godnatthistorie. Mange av oss foretrekker det norske systemet hvor man som oftest kan komme hjem kl. 17 og spise middag med barna.

At barna sover i barnehagen/førskolen (til de er 6 år) gjør dem ikke mindre trøtte om kvelden. Det er nok bare de minste som sover. De på førskolen har «hviletid». Av egen erfaring (jeg har en niese på førskolen) har mange av dem sluttet å sove på formiddagen. Hvis jeg ikke tar feil sover også de minste barna et par timer i barnehagen i Norge.

I den franske debatten angående skolepolitikken er heldagsskolen og de lange feriene ofte et kontroversielt tema. Mange mener at skoledagen er for intensiv for barna, som ofte kommer hjem utmattet. Det har faktisk kommet forslag om at barna slutter litt tidligere på dagen, men at skolen tilbyr fritidsaktiviteter på ettermiddagen istedenfor (sport for eksempel).

Det er få franskmenn som har 10-ukers ferie, slik du skriver. Dette gjelder kun i noen bransjer/bedrifter, hvor de har litt mer ferie enn gjennomsnittet. Ifølge en undersøkelse gjort av det franske arbeidsdepartementet har en franskmann i gjennomsnitt 33 dager ferie i året (6,5 uker), men det er store forskjeller mellom bransjene. Normen er 5-ukers ferie som i Norge.

Selv om man er blant de heldige som har mer ferie, er det ikke lett til å ta ut all ferien i løpet av året, eller når barna har ferie, ettersom kollegaene dine også har barn, og man må dele på det. Man kan jo ikke stenge bedriften bare fordi det er skoleferie. På grunn av dette blir mange av barna sendt på feriekolonier og hos besteforeldrene i en del av skoleferiene.

Når det gjelder lekser er det ikke riktig å si at det er forbudt i Frankrike. Loven er mer nyansert. Riktignok kan ikke lærerne på barneskolen (primaire) gi skriftlige hjemmearbeid til elevene, men de kan gi «muntlige» hjemmearbeid som for eksempel en leselekse eller «læringsoppgaver». I praksis får de fleste barna litt hjemmearbeid på barneskolen. Min niese på fem år har minst en leselekse hver dag. Fra ungdomsskolen og oppover får de haugevis med lekser, selv i skoleferien.

Når det gjelder fødselsraten i Frankrike så har den historisk alltid vært høy. Selv om Frankrike har den høyeste raten i EU ifølge undersøkelsen fra 2016 så har den faktisk gått ned i de siste årene. Tall fra fransk statistisk sentralbyrå (INSEE) og et instituttet for nasjonale demografiske studier (INED), viser at antall fødsler i Frankrike har gått ned siden 2010. Man konstaterer med en nokså sterk nedgang mellom 2014 of 2016. Det kan ha noe med at Hollande-regjeringen i samme periode blant annet reduserte kraftig skattemessige fordeler man fikk ved å få «mange» barn (minst tre barn).

Derfor kan man si at gode permisjonsordninger og økonomiske fordeler er viktig for å få opp fødselsraten, for det kan hjelpe foreldrene med tidsklemma. Jeg tror nok ikke Frankrike er et land man burde se opp til i dette tilfelle. I den nasjonale familiedebatten i Frankrike ser man opp til de skandinaviske landene når det gjelder fødselspermisjonsordningene. Det som er interessant er at Sverige som har lignende ordninger som Norge har den nest beste fødselsraten i EU etter Frankrike.

Min mann og jeg er blant de heldige som har henholdsvis åtte og ti ukers ferie. Jeg er også blant de heldige som jobber i et selskap hvor vi har nesten like lang fødselspermisjon som i Norge, med full lønn betalt av arbeidsgiveren (i åtte måneder). Det er jeg veldig takknemlig for, ettersom dette gjorde at jeg kunne tilbringe tid sammen med barnet mitt.

Mange av våre venner skulle ønske at de fikk like lang fødselspermisjon som meg. Likevel kvier vi oss til å få flere barn ettersom vi synes at det franske arbeidslivet og samfunnet ikke er godt nok tilrettelagt for småbarnsfamilier. Som mange småbarnsfamilier har min mann og jeg store tidsklemmer i hverdagen. Arbeidsdagen er uendelig lang, og passer ikke med åpningstidene i barnehagen (hvis man er heldig nok til å få en plass).

Det er vanskelig å finne en dagmamma, spesielt i en storby som Paris hvor etterspørselen er større enn tilbudet. Det er også begrensninger på hvor mye dagmammaene kan jobbe i løpet av ei uke. Dessuten er meningen med å få barn er å kunne tilbringe mest mulig tid med dem, og ikke lar dem vokser opp med dagmammaer. Dette er ikke noe mer ferie, barnevaktordninger eller heldagsskole vil løse.

Kanskje foretrekker vi foreldrene å ha litt mindre ferie, men å kunne komme hjem litt tidligere på kvelden for å være sammen med barna.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.