Det er ikke lite som står på spill når teaterstykket «I, Dareen T.» vises

Den israelske kulturministerens innblanding i landets kunstfelt viser hvordan det kan gå hvis myndighetspersoner ikke forstår den utfordrende stemmens egenverdi.

TIL HELGA: Nå kommer et teaterstykke av to kvinner den israelske kulturministeren tidligere har forsøkt å stilne på snarvisitt til Norge, et land som lenge har vært forskånet for slike inngripener. Stykket «I, Dareen T.» vises på Vega scene denne helga, og det vil også finne sted en kunstnersamtale i samarbeid med Norsk PEN. Foto: Vega Scene.
TIL HELGA: Nå kommer et teaterstykke av to kvinner den israelske kulturministeren tidligere har forsøkt å stilne på snarvisitt til Norge, et land som lenge har vært forskånet for slike inngripener. Stykket «I, Dareen T.» vises på Vega scene denne helga, og det vil også finne sted en kunstnersamtale i samarbeid med Norsk PEN. Foto: Vega Scene.Vis mer

Nylig ble det meldt om sammenstøt mellom politiet og arabisk-israelske kristne i havnebyen Haifa med utgangspunkt i en skulptur som ble vist på en utstilling kalt «Hellig gods». Kunstverket – utført av finske Jani Leinonen – gikk under navnet «McJesus», og forestilte hamburger-klovnen Ronald McDonald naglet til et kors bare iført lendeklede.

En katolsk prest på stedet uttalte at det som blir ansett som passende i Norden ikke nødvendigvis egnet seg på museumsvegger i Israel, og Likuds statsråd for kultur og sport, tidligere brigadegeneral Miri Regev, stilte seg snart bak demonstrantenes krav om å få det fjernet.

Dette lot hun ledsage av en dårlig skjult trussel om å frata museet offentlig støtte, men situasjonen ble reddet ved at Leinonen – som selv kaller seg kristen – på eget initiativ forlangte at verket skulle tas ned, da han hadde tilsluttet seg den Israel-kritiske boikottbevegelsen BDS.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Tilgang til hele papiravisa og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisbelønte reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag

6 MÅNEDER*

Påskekupp

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (449,-/6mnd) når gratisperioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per kvartal. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

Prøveperiode*

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 1 kr per måned. 0,03 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/mnd) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • * Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (449kr/6måneder) (99kr/mnd).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.