DEBATT

Debatt: Syria-krigen

Det er ikke meningen jeg skal forstå

Jeg har ingen stemme. Hvis jeg roper, hvem hører?

PÅ FLUKT: Innbyggere flykter fra den østlige delen av Aleppo mandag, etter at regimet gjenerobret området fra opprørerne. Foto: George Ourfalian / AFP / NTB Scanpix
PÅ FLUKT: Innbyggere flykter fra den østlige delen av Aleppo mandag, etter at regimet gjenerobret området fra opprørerne. Foto: George Ourfalian / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg forstår ikke alle prosesser. Jeg forstår ikke alle interesser. Jeg er en liten borger i et stort verdenssamfunn. Det er ikke meningen jeg skal forstå, og det er jeg glad for. For det finnes ingen forståelse for at et helt verdenssamfunn nå sitter og toer hender, mens en nasjon og en befolkning systematisk utslettes. Slik det har gjort i snart seks lange år.

Jeg har ingen stemme. Slik føles det. Hvis jeg roper, hvem hører? Ikke de som har påvirkningskraft og gjennomføringsevne. Ingen av betydning. Bare tv-en, som sender bilder av utbombede byer og blodige barn. Men de roper. Det syriske folket roper på hjelp, på fred, på en ende på et folkemord med resten av verden som passive tilskuere. Jeg er ganske sikker på at resten av verdens nasjoner ikke hadde behøvd å gjøre seg medskyldig i den mest grusomme utslettingen av et folk vi har sett få liknende tilfeller av siden 2. verdenskrig.

Jeg tilhører en generasjon med besteforeldre som opplevde en krig hvor et folk ble systematisk utslettet i milliontall. Den krigens historier var fremdeles i minnet da jeg vokste opp. Et mantra sto igjen, viktigere enn noe annet: Vi må ikke glemme. Og heretter skulle vi ikke tåle så inderlig vel. Et verdenssamfunn som sverget på å ikke gjenta de samme feilene. Men vi gjentar, og vi tåler. Igjen og igjen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer