Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Det er ikke morsomt å bli tafset på i skrittet

Mariann «Surferosa» Thomassens møter med mannlige publikummere har ikke vært udelt positive.

SEX-TRAKASSERT PÅ JOBBEN: - Min verste opplevelse var seksuell trakassering i jobbsammenheng, sier Mariann «Surferosa» Thomassen. Foto: Agnete Brun
INGEN ULEMPER: Forfatter Anne B. Ragde markerer ikke kvinnedagen. - Har utelukkende sett fordelene ved å være kvinne. Foto: Christian Roth Christensen
MER FEDREKVOTE: - Det som er viktig for meg er at regjeringen må skjønne at fedrekvoten må forlenges, sier komiker Sigrid Bonde Tusvik.Foto: Lars Myhren Holand
UFRED I VERDEN: - Verdenssituasjonen akkurat nå engasjerer meg - opprustning, Nato, flyktninger, Syria, sier Vibeke Løkkeberg. Foto Kristin Svorte
KVINNE VS. MANN: - Kvinner må innse at det å ha like rettigheter ikke er det samme som å være lik mannen, sier Victoria Winge. Foto: Christian Roth Christensen

Vi stilte et knippe framtredende kvinner noen spørsmål knyttet til likestilling, 8. mars.

Hva engasjerer? Hva er din kampsak? Hva er viktig for deg? Hva er din verste opplevelse, jobb og privat? er spørsmål vi stilte.

Anne B. Ragde, forfatter: - Har aldri feiret 8. mars fordi jeg aldri har sett det som noen ulempe å være kvinne. Har utelukkende sett fordelene!! Har aldri følt meg trakassert eller nedvurdert på bakgrunn av mitt kjønn. Jeg har alltid gjort mitt beste, både privat og profesjonelt, visst hva jeg er verdt og forlangt og forventet uttelling i henhold til det.

Rene ord for penga, det, Anne.

Viktoria Winge, skuespiller og musiker: - Hva engasjerer deg?
- Akkurat på 8. mars i år slipper bandet mitt Moviestar singelen «Fireball» som er dedikert alle som opplever vold i nære relasjoner. Det er ikke greit å slå de man såkalt «elsker». Slår man, så er det ikke kjærlighet. Da er det noe helt annet. Det er bare så dumt at de som lar seg slå også tror at det er en del av en naturlig kjærlighetsformiddling. At de tror de fortjener det. Det er trist.

- Hva er din kampsak? - Denne singelen er faktisk min kampsak i år. Vi er i gang med å skaffe penger via Kickstarter til en musikkvideo ressigert av Johanna Raita. Som belyser temaet på en estetisk og respektfull måte. Målet er å få et overskudd etter produksjonskostnadene på fundraising da skal doneres tilbake til veldedige voldsofferstiftelser.

- Hva er viktig for deg?
- At kvinner innser at det å ha like rettigheter ikke er det samme som å være lik mannen. Det er en misforståelse. Vi er blant annet fysisk svakere. Det er viktig for meg at kvinner tar vare på seg selv og på hverandre. Å slutte å være bitcher bak ryggene på hverandre.
 
- Hva er din verste opplevelse, jobb og privat?
- Jeg har vært fotomodell. Stygt å si det, men å bli trakassert er ofte en del av jobben. Men det har lært meg opp til å ha bein i nesa og trakassere tilbake.

Vibeke Løkkeberg, forfatter, regissør og skuespiller: - Verdenssituasjonen akkurat nå engasjerer meg: opprustning, Nato, flyktninger, Syria. Min kampsak er at kvinner og barn er ofre i mektige menns krigføring. At de ikke har en stemme noen lytter til.

- De verste opplevelsene er reaksjoner i sammfunnet som er en konsekvens av fordommer. Fordommer ligger til grunn for diskriminering, rasisme, fiendtlighet og kriger. Og selvfølgelig økonomiske og strategiske herskeambisjoner ligger til grunn for krigene våre.

Mariann «Surferosa» Thomassen, artist: - Det som engasjerer meg er at alle kvinner uansett nasjonalitet skal ha rett til utdanning. Slik er det dessverre ikke. Og min kampsak er at det skal være lik lønn for likt arbeid.

- Det som er viktig for meg i dag er at vi tør å si ifra om urettferdighet og seksuell trakassering i hverdagen. Slikt er mer vanlig enn en skulle tro.

- Min verste opplevelse var seksuell trakassering i jobbsammenheng. Ubehagelig og uprofesjonelt. Dette er særlig sårbart når en er yngre og ny i bransjen.

Hun forteller at det ikke var ansatte i norske plateselskap det gjelder.

- Det var ekle tilnærmelser fra ansatte i platebransjen i USA. Men det er ikke morsomt å bli tafset på i skrittet av slibrige mannlige publikummere, sier sangeren og artisten.

Sigrid Bonde Tusvik, komiker: - Likelønn, vold mot kvinner og lik behandling uansett kjønn, engasjerer meg.  Det som er viktig for meg: at regjeringen skjønner at fedrekvoten må forlenges. Det provoserer meg at de blåblå gjør om gode ordninger. Alle menn bør skjønne hvor viktig det er å være hjemme med barna sine.

- Min verste opplevelse? Det kan du høre om i podcasten jeg lager.

- Men i min bransje blir vi stadig minnet på at vi er kvinnelige komikere og damer med baller! Senest i Tusvik&Tønne «Skammer seg»-show på Latter klarer VG å skrive at «vi er to damer som flytter grensene», våre mannlige komikerkolleger får sjelden høre at de er menn i anmeldelser.