- Det er ikke noen personlig vendetta

Handlingen i Lars Lenths nye roman foregår i Bærum. Det er ikke noe vakkert bilde av hans tidligere hjemkommune som presenteres.

FORNEBU (Dagbladet): - Se der kommer han. Det er jo Trond Bast! utbryter Lars Lenth.

En levende versjon av den ulykksalige dorgefiskeren Trond Bast, karakteren som spiller hovedrollen i anslaget i Lenths nye roman «Den norske pasienten», er i en liten båt i ferd med å runde Rolfstangen i Oslofjorden, stedet der Bast får noe høyst uvanlig på kroken.

Skriver om Bærum Vi er ute på Fornebu, i Bærum kommune, for å høre Lenth snakke om stedene som spiller en viktig rolle i «Den norske pasienten».

- Bærum er en fin setting for en roman. Kontrastene er enorme mellom for eksempel rikmannsreiret Snarøya og drabantbyen Rykkinn, sier han.

Han mener det byggekranbefengte området på Fornebu, og Snarøya utenfor sannsynligvis har Norges høyeste tetthet av skurker.

- Der er det mange gangstere i smakløse palasser, forklarer Lenth.

Sanne historier Lenth er kjent som en begeistret fisker, noe som smittet over i debutromanen «Den samme elva» fra 2007. Men utenom den allerede nevnte åpningsscenen, er den nye romanen fri for fisking. I «Den norske pasienten» spiller utbyggingen på Fornebu en sentral rolle. Vi møter en sleip eiendomsutvikler som jobber i Norwegian Property Development Group. Deler av boka er basert på sanne hendelser.

- Det veksler mellom virkelighet og eventyr. Eiendomsutvikleren er blant annet basert på en ekkel pappagutt jeg møtte på gymnaset, som senere svindlet seg rik ved å slå barnehager konkurs, forteller han.

- Jeg forsøkte å gjøre skurken i boka så ond som mulig. Trodde jeg virkelig klinte til. Så lot jeg Jørgen Roll (tidligere pressesjef i Stabæk Fotball og festivalsjef Norwegian Wood, journ. anm) lese boka. Han sa han visste en fyr som passet inn i rollen, bortsett fra at han var mye, mye verre, ler Lenth.

- Du er selv oppvokst i Bærum. Er denne boka din hevn?

EVENTYR OG VIRKELIGHET: Lars Lenth vandrer i fjæra på Fornebu. I bakgrunnen skimtes Rolfstangen, som er bakteppe for anslaget i romanen «Den norske pasienten». Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
EVENTYR OG VIRKELIGHET: Lars Lenth vandrer i fjæra på Fornebu. I bakgrunnen skimtes Rolfstangen, som er bakteppe for anslaget i romanen «Den norske pasienten». Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Nei, det er ingen personlig vendetta. Bærum er som USA. Det er mye som er lett å hate, men det er masse bra ting der også, forsikrer Lenth.

- Er du bekymret for reaksjoner?

- Nei, det eneste måtte være hvis Scandinavian Property Development er sure for at jeg har brukt en omskriving av navnet deres. Men det tror jeg ikke, sier Lenth.

Komikk og alvor Boka veksler også mellom komikk og alvor. Foruten Bærum, har Lenth hentet inspirasjon fra forfattere som Carl Hiaasen, Elmore Leonard og Nick Hornby.

- Jeg lar karakterene vise seg fram gjennom dialog, det er noe jeg har fått fra disse. Dessuten er de flinke til å skape morsomme karakterer, mens alvoret hele tiden lurer. Jeg synes både alvoren og humoren blir bedre ved at de begge er til stede. I Norge er det ofte enten eller, sier Lenth.

- Jeg håper leseren skal sitte å humre seg gjennom boka, avbrutt av litt gråt nå og da, smiler Lenth.