- Det er ikke noen stor status å være ufør. Jeg føler meg mindreverdig

Tidligere «Ingen Grenser»-deltaker raser mot regjeringen.

VANT GULLRUTEN: Kari Sangro Olestad vant Gullruten for Årets deltaker under Gullruten i Bergen i 2012.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VANT GULLRUTEN: Kari Sangro Olestad vant Gullruten for Årets deltaker under Gullruten i Bergen i 2012. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Kari Sangro Olestad imponerte med sin enorme viljestyrke og innsats i reality-serien «Ingen Grenser» på NRK tilbake i 2012.

Hele 1,4 millioner TV-seere fulgte serien hvor 11 mennesker med en funksjonshemming kjempet seg mot toppen av Snøhetta sammen. Kari, som har cerebral parese, sjarmerte seerne og vant blant annet Gullruten for «Årets deltaker» samme år.

Nå raser hun derimot ut mot regjeringen, på måten samfunnet behandler de utføre, i et åpent brev publisert på Østlendingen: 

- Lenger ned i rennesteinen - Jeg ser poenget til regjeringen om at de vil gjøre det enklere for dem som faktisk kan klare å jobbe helt eller delvis. Men det jeg ikke forstår er at med dette vedtaket tas alle under samme kam, og vi som ikke klarer blir feiet enda lenger ned i rennesteinen enn vi allerede er, skriver hun og fortsetter: 

- For det er ikke noen stor status å være ufør. Jeg føler meg mindreverdig som ufør - spesielt når jeg treffer andre og de spør hva jeg jobber med. Jeg gremmes rett og slett, og ville aller helst jobbet. 

Olestad, som fikk cerebral parese under fødselen, bruker ekstra mye energi når hun beveger seg. I brevet forklarer hun også at hun har jobbet i 10 år og kjøpt seg leilighet for å leve et selvstendig liv.  

- Foreslår andre løsninger Høyre-politiker Rangdi Wetterhus Krogstad svarte Olestad på brevet og skrev blant annet på sin Facebook-side:

- Jeg blir både berørt og rørt av dette og skal prøve å svare på hvorfor dette gjøres og at regjeringen ikke ønsker annet enn at systemet skal bli bedre og mer fleksibelt.

Videre skriver hun at «husk også at vi i statsbudsjettet foreslår andre treff-sikre løsninger for dem som har lav inntekt», og trekker fram fem punkt: 

- Redusert foreldrebetaling i barnehagen for de med lav inntekt
- Satsing på helsestasjon og skolehelsetjeneste, arbeid med psykisk helse og rus i kommunene 
- Gratis kjernetid i barnehagen 
- Mer grunnstipend til de som trenger det mest 
- BPA

Hun legger videre til at «Omlegging av barnetillegget i uføreordningen fra et behovsprøvd til et standardisert tillegg er også en anbefaling av Brochmann-utvalget (nedsatt av de rødgrønne) for å få flere tilbake til jobb. Det er en endring som vil likestille ytelsene mellom de som går på arbeidsavklaringspenger og de som mottar uføretrygd».

Les hele innlegget på Wetterhus Krogstad Facebook-side.
 
Dagbladet har ikke lyktes å få tak i Kari Sangro Olestad.

VILJESTYRKE: NRK-serieen med Lars Monsen og funksjonshemmede på ekspedisjon. Kari Sangro Olestad (30), Kjersti Lium (46), Fredrik Alden Thorsen (31), Einar Angelsen (28), Anne Marie Hagerup (65), Birgit Røkkum Skarstein (22), Lars Monsen, Ingvill Bruland Vadla (22), Bjarte Bø-Sande (40), Liv Tone Lind (38), Marianne Rasmussen Kolvik (27) og Kenneth Birkenes (31). Foto: NRK
VILJESTYRKE: NRK-serieen med Lars Monsen og funksjonshemmede på ekspedisjon. Kari Sangro Olestad (30), Kjersti Lium (46), Fredrik Alden Thorsen (31), Einar Angelsen (28), Anne Marie Hagerup (65), Birgit Røkkum Skarstein (22), Lars Monsen, Ingvill Bruland Vadla (22), Bjarte Bø-Sande (40), Liv Tone Lind (38), Marianne Rasmussen Kolvik (27) og Kenneth Birkenes (31). Foto: NRK Vis mer