Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Oslo Pride

Det er ikke obligatorisk å delta på Oslo Pride

Vi har aldri invitert Ropstad til å gå i Pride-paraden.

FELLESSKAP: Oslo Pride-paraden er for den skeive bevegelsen og for alle som drømmer om et rettferdig og fargerikt samfunn, skriver artikkelforfatteren. Bildet er fra paraden i 2017. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix
FELLESSKAP: Oslo Pride-paraden er for den skeive bevegelsen og for alle som drømmer om et rettferdig og fargerikt samfunn, skriver artikkelforfatteren. Bildet er fra paraden i 2017. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prideparaden er en arena for skeive som vil feire og demonstrere. Vi markerer Pride for å kreve vår plass i samfunnet. Vi feirer fellesskap og mangfold, og kjemper for et samfunn hvor alle er like mye verdt. Det er en feiring for alle som ønsker et samfunn der vi har like rettigheter, blir møtt med respekt og kan leve trygge liv uavhengig av hvem vi forelsker oss i eller hvordan vi lever livet vårt.

FESTIVALSJEF: Fredrik Dreyer.
FESTIVALSJEF: Fredrik Dreyer. Vis mer

Du må ikke være enig i alt Oslo Pride står for, men du må støtte våre kjerneverdier. Om du mener heterofile skal ha flere rettigheter enn homofile og transpersoner, at ekteskapet mellom to av samme kjønn er annenrangs eller at lærere skal kunne miste jobben sin bare fordi de er homofile, så er ikke paraden for deg.

Den siste uken har det stormet rundt den nye familieministeren. Og det med god grunn. Oslo Pride og festivalens parade har også blitt debattert. Men vi har aldri invitert Ropstad til å gå i Pride-paraden. Det har heller ikke kommet noen invitasjon fra vår eierorganisasjon FRI eller fra andre i den skeive bevegelsen. Spørsmålet er reist av politikere og media. Ja, til og med KrFU. Men ikke av oss. Jeg mener det er et paradoks at store deler av samfunnet kaster seg inn i debatten, inviterer og utfordrer på våre vegne, uten å tenke over hva Pride-bevegelsen forsøker å oppnå. Skeive i Norge er en minoritet og setter selv agendaen for egen rettighetskamp. Vi forbeholder oss retten til selv å invitere til vår egen festival.

I år er er det 50 år siden Stonewall-opprøret i New York, det som regnes for å være starten på Pride. De siste årene har Oslo Pride opplevd en fantastisk vekst. Under paradene de siste årene har hundretusenvis heiet oss fram gjennom Oslos gater. Dette er vi selvfølgelig både stolte og glade for. Det er et tegn på at mangfoldsarbeid nytter og at samfunnet vårt blir mer inkluderende. Vi vet at det betyr noe at mange går når noen ikke kan eller tør. Vi har ikke kommet hit uten å kjempe for det, og denne kampen er ikke et utstillingsvindu. Men vi farger ikke byen i regnbuefarger med makt eller trusler. Vi tvinger ingen med.

Det er viktig å si ifra, og det er viktig å debattere. Jeg er veldig glad for at vi som bevegelse ikke er alene om å stille spørsmål ved statsråders holdninger. Som politiker burde ikke mangfoldsarbeid først og fremst handle om symbolske handlinger som å gå i tog eller å heise flagg. Det viktige er å arbeide for et samfunn med plass til alle og å vise sin støtte gjennom handling hele året, ikke bare en dag i juni.

Oslo Pride skal være en trygg arena, det blir den ikke om deltakerne ikke er der av eget ønske. Du skal ikke gå i tog for noe du ikke støtter, du skal ikke gjemme deg bak massene for å unngå spørsmål. Paraden er for den skeive bevegelsen og for alle som drømmer om et rettferdig og fargerikt samfunn. Hvis du deler denne drømmen er du hjertelig velkommen!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!