Det er ikke ofte du hører Beatles i TV-serier

Men nå skjer det - fordi Ringo Starr og Paul McCartney digger «Mad Men».

NYE TIDER: Don Draper (Jon Hamm, til høyre) hører på Beatles og Roger Sterling (John Slattery) tar LSD i den femte sesongen av Mad Men, som går på amerikansk TV nå. Foto: Stella pictures
NYE TIDER: Don Draper (Jon Hamm, til høyre) hører på Beatles og Roger Sterling (John Slattery) tar LSD i den femte sesongen av Mad Men, som går på amerikansk TV nå. Foto: Stella picturesVis mer

Det er ikke ofte du får høre originalinnspillinger av Beatles i filmer og TV-serier.

Men i «Mad Men»-episoden «Lady Lazarus», som ble vist på TV i USA i går, legger Don Draper et eksemplar av «Revolver» på platetallerkenen og spiller noen sekunder av «Tomorrow Never Knows» før han brått skrur av lyden. Deretter høres låta over rulleteksten som avslutter episoden.

Ifølge Wall Street Journal betalte produsentene 250 000 dollar for å få bruke innspillingen - mer enn fem ganger så mye som det vanligvis koster amerikanske TV-produsenter å lisensiere en låt.

Dyreste Produksjonsselskapet Lionsgate vil ikke bekrefte summen overfor avisa, men opplyser at det er den dyreste låta de noengang har lisensiert.

«Mad Men»s showrunner Matt Weiner skal ha jobbet lenge for å få bruke en låt av det ultimate 60-tallsbandet serien som er kjent for sin pietetsfulle gjenskaping av tiåret.

En av de sentrale temaene i den femte «Mad Men»-sesongen er hvordan streitingen Don Draper forholder seg til de motkulturelle strømningene i samfunnet, som den britiske rockegruppa var et eksempel på.

Weiner måtte blant annet svelge et par prinsipper, avsløre hva episoden skulle handle om, og i hvilken setting låta ville blir brukt, for å få oppfylt sin drøm om å spille Beatles i «Mad Men».

- Denne musikken var så viktig for hele det 20. århundre. Hvordan kunne jeg late som om rollefigurene mine ikke lyttet til den, sier Weiner til WSJ.

- Store fans Det var uansett ikke pengene som til sist ble utslagsgivenden for de gjenlevende Beatles-medlemmene og enkene Yoko Ono og Olivia Harrison (pengene går uansett til publisheren Sony og rettighetshaveren EMI).

- De er ikke kjent for å åpne katalogen sin for hvem som helst. Men det viser seg at de er store fans av TV-serien, sier manusforfatter og produsent Andre Jacquemetton til nyhetsbyrået The Canadian Press.

- Derfor handlet det mest om å komme med en personlig forespørsel, og Matt Weiner jobbet veldig hardt for å få akkurat den låta i episoden.

IKKE BILLIGE: Originalmusikk av Beatles koster. Men i sekstitallsserien Mad Men var Liverpool-gruppa uunngåelige. Foto: Scanpix/REUTERS
IKKE BILLIGE: Originalmusikk av Beatles koster. Men i sekstitallsserien Mad Men var Liverpool-gruppa uunngåelige. Foto: Scanpix/REUTERS Vis mer