KOMMENTARER

Meghan blir gjesteredaktør av Vogue:

Det er ikke overraskende at de kritiserer Meghan

Det er grunner til at den britiske kongefamilien bør være politisk nøytral. Men mediene har en lang tradisjon for ufine angrep mot den som ikke er kongelige på den måten de vil.

AKTIVISME OG VELDEDIGHET: Meghan, hertuginne av Sussex, får kritikk etter å ha vært gjesteredaktør for britiske Vogue, i en debatt som belyser både de kongeliges politiske nøytralitet, og de britiske medienes tendens til sterk kritikk av kongelige de er skeptiske til. Foto: Doug Peters / Scanpix.
AKTIVISME OG VELDEDIGHET: Meghan, hertuginne av Sussex, får kritikk etter å ha vært gjesteredaktør for britiske Vogue, i en debatt som belyser både de kongeliges politiske nøytralitet, og de britiske medienes tendens til sterk kritikk av kongelige de er skeptiske til. Foto: Doug Peters / Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Sosiale medier flommet over av begeistring da det ble kjent at Meghan, hertuginnen av Sussex, skulle være gjesteredaktør i britiske Vogue, og hadde valgt ut femten kvinner som inspirerte henne til coveret, deriblant Michelle Obama, New Zealands statsminister Jacinda Ardern, miljøaktivisten Greta Thunberg og den transseksuelle skuespilleren Laverne Cox på coveret.

Men britiske tabloider og konservative aviser var raskt ute med kritikk av omslaget, og av Meghans promotering av seg selv og sine «venstrevridde venner». Konservative britiske medier, særlig tabloidene, har da også tradisjon for å være mer konservative enn de kongelige, og med en ikke altfor raus oppfatning av hvordan det er sømmelig å opptre for medlemmene av dronningens familie.

At Meghan Markle er gjenstand for en viss mistro fordi hun er amerikansk og «fremmed», anes også når hun klandres for ikke å ha valgt flere britiske coverstjerner. Den som undersøker det hun har mottatt av kritiske tweets, vil finne påfallende mange kontoer med et tydelig pro-Brexit-ståsted. Både Kate Middleton og prins Harry har dessuten vært gjesteredaktører i utvalgte medier, uten å bli kritisert. Mediene har det med å bebreide dem de ikke liker for å gjøre noe andre medlemmer av kongefamilien har gjort før dem. Det er dobbeltmoralsk, men det er en dobbeltmoral som kan oppstå fordi det er en uklar grense mellom hva som er veldedighet og hva som er politisk aktivisme.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer