LEDER

Dagbladet mener:

Det er ikke rart politiet er opprørt

Det er forståelig at regjeringen vil kutte antallet politistudenter, men problematisk at de griper inn.

KONFLIKT: Styret ved Politihøgskolen misliker sterkt at regjeringen pålegger dem å ta inn færre studenter. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix.
KONFLIKT: Styret ved Politihøgskolen misliker sterkt at regjeringen pålegger dem å ta inn færre studenter. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Politihøgskolens styre reagerer sterkt på at regjeringen pålegger dem å kutte i antall studieplasser, fra 550 til 400. Slik de ser det, er det et angrep på deres autonomi fra politisk hold. Det er imidlertid en politisk avgjørelse som ikke er vanskelig å forstå.

Målet om at det skal være to politifolk per tusen innbyggere er snart nådd. Det er rett og slett ikke behov for så mange flere. Sammen med krigsskolen har politiutdannelsen tradisjonelt vært en av de sikreste veiene til fast jobb.

Men de siste årene har antall nyutdannede politifolk uten jobb vært bekymringsfullt stort. Politiutdannelsen er en høyst spesifikk utdannelse, og det er svært uheldig om for mange opplever at den bare fører ut i arbeidsledigheten.

Samtidig er det ikke rart Politihøgskolens styre er opprørt. Utdannings- og forskningsinstitusjonene skal være fri. Men det er et selvstyre som kan komme i konflikt med det politisk ledelse mener er hensiktsmessig. Når det settes slike grenser for politiutdanningen, viser det at det er makta som rår og at regjeringens ønsker settes over institusjonens uavhengighet.

Dette er en kamp som også andre utdanningsinstitusjoner bør følge med på og et latent demokratisk problem. Staten kan ikke lage stramme yrkeskvoter eller studentkvoter på vegne av lærestedene uten at det samtidig er et angrep på den akademiske friheten. Regjeringen har gjort et valgt som er rasjonelt og på sitt vis ansvarlig, men samtidig problematisk.

Det er heller ikke vanskelig å forstå frustrasjonen ved Politihøgskolen når de også blir pålagt å kutte de 150 studieplassene i Oslo og ikke i Stavern. Dersom studentmassen blir drastisk mindre, vil Politihøgskolen også bli nødt til å kutte i antall ansatte. Det er snakk om landets eneste politifaglige forskningsmiljø, som holder på med viktig og anvendt forskning, som ofte går rett inn i politiets arbeid.

Det handler ikke om by og land, og hadde forskningsmiljøet vært basert i Stavern, burde kuttene vært gjort andre steder. Men slik er det ikke. Hensynet til forskningsmiljøet bør veie tungt diskusjonen om hvor kuttene skal gjøres, og det mest langsiktige vil være å gjøre valg som sikrer at dette miljøet forblir sterkt og tungt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer