DEBATT

Det er ikke så enkelt som Braanen Sterri påstår

Etikk kan ikke reduseres til spørsmål om sannsynlighetsberegning.

MERKELIG ORDBRUK:  Aksel Braanen Sterri tar til orde for mer åpenhet om Bioteknologirådets «beslutningsprosess». Dette er en merkelig ordbruk. Bioteknologirådet er ikke et forvaltningsorgan som tar beslutninger, skriver rådet selv.  Foto: Bjørn Langsem
MERKELIG ORDBRUK: Aksel Braanen Sterri tar til orde for mer åpenhet om Bioteknologirådets «beslutningsprosess». Dette er en merkelig ordbruk. Bioteknologirådet er ikke et forvaltningsorgan som tar beslutninger, skriver rådet selv. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Aksel Braanen Sterri uttrykker på kommentarplass i Dagbladet misnøye med Bioteknologirådets evaluering av bioteknologiloven. Mye av misnøyen kommer av at han mener flere av rådets konklusjoner er konservative. Den uenigheten kan vi leve med. La oss imidlertid kommentere kort enkelte av Sterris andre påstander.  

Sterri ser ut til å mene at spørsmålene vi arbeider med — som fosterdiagnostikk og surrogati — kan besvares ved å lese forskningslitteraturen, beregne sannsynligheten for ulike utfall, og deretter sette to streker under svaret. Så enkelt er det ikke — selv om også vi noen ganger skulle ønske det. I mange spørsmål gir forskningslitteraturen ingen klare svar, enten fordi ulike studier gir ulike resultater eller fordi faktagrunnlaget er for spinkelt. Dette redegjør vi for i flere av våre uttalelser. Viktigere er imidlertid at Bioteknologirådet skal vektlegge etiske og samfunnsmessige perspektiver i sine diskusjoner. Naturligvis skal faktagrunnlaget være så godt som mulig, og vi følger nøye den vitenskapelige litteraturen. Men når det skal konkluderes, kan etikk ikke reduseres til spørsmål om sannsynlighetsberegning.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer