- Det er ikke så ofte man får solgt romaner til USA

Men denne mannen har greid det.

FORNØYD: Etter å ha gjort suksess i Norge er forfatter Roy Jacobsen klar for å debutere i USA. Foto: HANS ARNE VEDLOG
FORNØYD: Etter å ha gjort suksess i Norge er forfatter Roy Jacobsen klar for å debutere i USA. Foto: HANS ARNE VEDLOGVis mer

||| (Dagbladet): Roy Jacobsens siste roman, «Vidunderbarn», har solgt over 90000 eksemplarer i Norge. Nå skal boka lanseres i USA, på samme forlag som Petterson.

- Det er helt fantastisk. Det er en forfatters drøm å nå ut. Jeg er veldig glad for det, og det er jo en blomst i hatten, sier Jacobsen.

• Les Dagbladets anmeldelse av «Vidunderbarn» her.

- Så kult, så fint, er Pettersons spontanreaksjon når Dagbladet forteller ham om kollegaens USA-lansering.

Forlaget Graywolf har solgt 350000 eksemplarer av Pettersons prisbelønte «Ut og stjæle hester». Jacobsens roman, om en liten familie på Årvoll på slutten av 60-tallet, er forlagets neste norske satsning.

Så langt er boka solgt til 18 land inkludert Frankrike, Italia og Russland.

GRATULERER: Per Petterson er kjempeglad på kollegaen og kameratens vegne. Selv har han hatt stor USA-suksess med «Ut å stjæle hester». Foto: Lars Eivind Bones
GRATULERER: Per Petterson er kjempeglad på kollegaen og kameratens vegne. Selv har han hatt stor USA-suksess med «Ut å stjæle hester». Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Jeg tror det er fordi det er en bestemt historie fra en bestemt tidsepoke som samtidig har noe universelt ved seg. Den er allmennmenneskelig, sier Jacobsen.

Gratulerer - Det betyr at de skjønner at boka er god. Han er jo en venn av meg, så jeg må bare få gratulere og si at jeg unner ham det. Da får vi kanskje reist litt sammen, sier Petterson, som håper at også Jacobsen vil slå gjennom i USA.

Rettighetssjef i Cappelen Damm, Tuva Ørbeck Sørheim, tror at Per Petterson og Stieg Larsson har vært døråpnere på det amerikanske markedet.

- Det er ikke så ofte man får solgt romaner til USA, så dette er storveis. Jeg følte at de amerikanske forlagene var mer interessert i skandinavisk litteratur og at de derfor lyttet til oss, sier Ørbeck Sørheim.

Enestående sjanse Hun får støtte av Eva Lie-Nilsen, rettighetsredaktør i Gyldendal.

- England og USA er ettertraktede markeder som gir en enestående sjanse til å bli synlig i den internasjonale pressen.

- Det er helt opplagt at dørene nå er åpnere for norsk og nordisk litteratur. De britiske og amerikanske forleggerne er nysgjerrige på en måte som er mye tydeligere enn før, sier Lie-Nilsen.

Per Petterson har ingen oppskrift på utenlandssuksess, til tross for at han er utgitt på 46 forskjellige språk.

- Det var bare flaks for meg at det gikk så bra i USA. Man må bare bli plukket opp av et forlag, så begynner ballen å rulle. Hvis jeg har vært en døråpner så er jo det veldig fint, sier Petterson.

Jacobsen selv tør ikke tenke på boksalget i et av verdens vanskeligste litterære markeder.

- Det prøver jeg å ikke ha forventninger til.