Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Det er ikke sikkert Martin Luther ville likt alt som skjer under 500-årsjubileet

Martin Luther kjempet mot helgendyrkingen, men ble selv helgen. Nå er byen der han skrev sine 95 teser mot pavekirken i 1517 i full gang med jubileumsfeiring.

MANGE MYTER: I Wittenberg er det nå full ståhei rundt at det er 500 år siden Martin Luther (1483-1546) skrev sine 95 teser mot pavekirken og i forbindelse med jubileet er noen noen gamle myter som knuses. Foto: NTB SCANPIX
MANGE MYTER: I Wittenberg er det nå full ståhei rundt at det er 500 år siden Martin Luther (1483-1546) skrev sine 95 teser mot pavekirken og i forbindelse med jubileet er noen noen gamle myter som knuses. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Glem at Luther slo opp de 95 tesene på døra til byens slottskirke. Det er trolig bare en legende. Hva står vi så igjen med?

Luther virket som munk ved augustinereremittenes kloster i Wittenberg i flere år og var samtidig professor i teologi ved byens universitet. De nå så berømte tesene ble skrevet i Wittenberg og sendt med post til erkebiskop Albert av Brandenburg den 31. oktober, en langt mer diplomatisk måte å kommunisere på enn ved å slå tesene opp på ei kirkedør.

Tysklands, og i særdeleshet Wittenbergs, 500-årsfeiring av reformasjonens far, kulminerer den 31. oktober. Da vil titusener av mennesker være til stede i byen med i underkant av 50 000 innbyggere.

FRA SIN PIDESTALL på det pittoreske torget i Wittenberg (som offisielt heter Lutherstadt Wittenberg) ser Martin Luther ut over byen og sine bysbarn. Bysbarnas forhold til religion gleder ham neppe, Wittenberg og omegn har ifølge det amerikanske nyhetsmagasinet Newsweek den laveste andel av protestanter i hele Tyskland.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?