Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tony-nominerte «Mean Girls» på Broadway:

– Det er ikke sikkert Skam hadde vært det samme uten Mean Girls

14 år etter at den gikk på kino er det fortsatt mange som siterer «Mean Girls». Nå blir den Broadway-musikal.

SO FETCH: Her er de første klippene fra Broadway-oppsetningen, som hadde premiere 8. april. Video: Mean Girls on Broadway Vis mer

«Raise your hand if you have ever been personally victimized by Regina George.»

14 år har gått siden «Mean Girls» gikk på kino. Filmen dro inn nesten 130 millioner dollar internasjonalt og har siden den gang opparbeidet seg en solid kultstatus, med fans i alle aldre over hele verden.

I oktober 2017 premierte musikalversjonen av filmen på National Theatre i Washington, D.C. Musikalen er skrevet av Tina Fey, som sto bak filmmanuset i 2004, med musikk av Jeff Richmond, som blant annet har laget musikken til Netflix-serien «Unbreakable Kimmy Schmidt». 8. april hadde den premiere på Broadway, og i går ble det kjent at musikalen er nominert til prestisjetunge Tony Awards, med hele 12 «nods.»

– Stykket er basert på filmen, og jeg skrev «the book» – altså teaterdelene, når skuespillerne snakker, sa Tina Fey i et intervju med David Letterman på Netflix-showet «My Next Guest Needs No Introduction.»

– Handlingen er lagt til 2018 og visse elementer er oppdatert, men historien og karakterene er mer eller mindre de samme.

Veien til Broadway var en lang prosess. Fey og teamet hennes prøvde å gjøre den klassiske fortellingen om den hvite jenta fra Afrika interessant for så mange som mulig – både blodfans, fedrene deres og alle andre.

Fornøyde fedre

– Vi har et veldig delt publikum. Vi ville at fans av filmen skulle like det, men også faren din som aldri har sett filmen. Det føler jeg at vi fikk til. Vi hadde mange fornøyde fedre i DC, lo Fey.

Fra den ikoniske Jingle Bells Rock-dansen til myriaden av kjente sitater og «reaction GIFS» i sosiale medier – det er liten tvil om at «Mean Girls» har satt sitt preg på populærkulturen.

Hvorfor er «Mean Girls»-fenomenet så vanvittig populært? Hva er det som gjør at vi fortsatt går rundt og siterer akkurat denne tenåringskomedien 14 år senere? Sier den noe universelt om livet, døden, kjærligheten, det å være menneske? Eller i hvertfall om det å være ung og gå på videregående?

«She doesn't even go here!»: Tenåringskomedien fra 2004 har gitt opphav til en rekke kjente sitater.
«She doesn't even go here!»: Tenåringskomedien fra 2004 har gitt opphav til en rekke kjente sitater. Vis mer

Universell moral

Hanne Sigbjørsen, bedre kjent som tegneserieskaperen Tegnehanne, er en av de som mener den gjør nettopp det. Hun så filmen for første gang da hun gikk på ungdomsskolen.

– Allerede da følte jeg at denne filmen var noe mer enn de andre filmene jeg likte på den tiden (She's all that, American Pie osv). Den er en klassiker. Den introduserte meg for manusforfatter Tina Fey, som jeg har fulgt med på siden.

Hun tror ikke man trenger å være ungdom for å ha utbytte av filmen. Selv om hun kjente seg veldig igjen da hun gikk på ungdomsskolen og videregående, mener hun den gjennomgående moralen er universell:

– At du ikke skal dømme noen basert på utseende, og at du må stole på deg selv og tørre å være deg selv.

Disse allmennmenneskelige temaene – sammen med det siteringsverdige manuset – er grunnene til at filmen fortsatt er så populær, mener hun.

– Den sier noe om mennesker og hvordan vi forholder oss til hverandre, som gjør at selv om den tilsynelatende handler om high school-elever og deres problemer, så føles den fortsatt aktuell for meg nå 14 år senere.

Mer enn punchlines

Filmen åpnet øynene til Sigbjørnsen for en ny type humor.

– Jeg kunne se filmen om og om igjen og oppdage flere lag og flere vitser, og jeg skjønte for første gang at humor ikke må være punchline-basert.

Hun tror mange har latt seg inspirere, også her i Norge.

– Den satte nok standarden for et litt mer utenfor-og-inn, satirisk blikk på high school-kulturen, samtidig som den tar ungdommer og deres problemer på alvor.

– Det er jo en kunst. Det er ikke sikkert Skam hadde vært det samme uten Mean Girls.

Sigbjørsen sier hun er inspirert av Tina Feys absurde og selvironiske humor.

– Jeg liker også å observere mennesker, og Mean Girls er jo som et sosialantropologisk studie i seg selv.

Hun er ikke i tvil om hva som er favorittsitatet fra filmen.

«Don't let the haters stop you from doing your thang!»

Hersketeknikker og falsk beskjedenhet

– Jeg tror filmen har holdt seg så godt fordi den er genuint morsom og handler om en form for relasjoner som ikke var aktuelle bare på tiden da filmen ble laget, for å si det forsiktig, sier filmanmelder i Dagbladet Inger Merete Hobbelstad.

Hun sier «Mean Girls» vakte oppsikt i 2004 fordi den tok mekanismer i jentegjenger på kornet.

– Den skildret det usentimentalt og ganske slemt, men med omtanke for high school-gjengen i hovedrollen.

Filmen viste også hvordan selvkritikk kan være en form for falsk beskjedenhet – fordi det er ment å utløse et kompliment.

– Blant annet skildret den dynamikken i at noen jenter rakker ned på sitt eget utseende, og at «reglene» da tilsier at de andre skal løpe til og skryte av henne.

Snikende smil, skjult krig

Hun tror mange som har vært innom slike jentegjenger før og senere vil kunne kjenne seg igjen i Regina George og venninnegjengen hennes.

– Den kjærlige, tøysete fasaden, som kan skjule en krig på kniven som kan være ganske nådeløs selv om alle smiler og ingen noen gang ytrer et ukvemsord.

Hobbelstad er nøkternt optimistisk til musikalen.

– Jeg vil tro at en film som er såpass tungt basert på skravling, timing og talemåter ikke i utgangspunktet er så lett å gjøre til musical, men håpet er lysegrønt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media