DEBATT

Debatt: Kommersiell sykehjemsdrift

Det er ikke slik at bare kommunal omsorg gir kvalitet

Unicare har ikke gjort noe som helst galt.

DYRERE: Nå vet vi at både Raymond Johansen (Ap) og Audun Lysbakken (SV) har gått til krig mot de private kommersielle aktørene i eldreomsorgen. Men Ammerudlunden driftes 23 prosent dyrere i året ved ideell drift enn hva det hadde vært ved Unicare, skriver artikkelforfatteren. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DYRERE: Nå vet vi at både Raymond Johansen (Ap) og Audun Lysbakken (SV) har gått til krig mot de private kommersielle aktørene i eldreomsorgen. Men Ammerudlunden driftes 23 prosent dyrere i året ved ideell drift enn hva det hadde vært ved Unicare, skriver artikkelforfatteren. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Raymond Johansen og Audun Lysbakken går i Dagbladet offensivt ut mot Unicare. De dømmer oss nord og ned fordi vi forsøker å få til et samarbeide mellom kommersielle og ideelle. Nå begynner jeg å bli rimelig lei av feil vinkling og svartmaling uten grunnlag. La meg være klinkende klar; Unicare har ikke gjort noe som helst galt i saken Dagbladet prøver å lage storm rundt. Les oppfølgingssaken i Dagbladet her.

UNICARE-SJEF: Tom Tidemann.
UNICARE-SJEF: Tom Tidemann. Vis mer

Vi prøvde å se på en annen type modell for å kunne være involvert i driftingen av Ammerudlunden. Det var ikke ønskelig fra Godthaab sin side. Dette er i seg selv svært merkelig, da de ønsket en skriftlig henvendelse på dette, samt klarte å rydde plass både på ledermøte og styremøte for å drøfte en mulig ideell/kommersiell modell. Hadde dette vært så umoralsk og forkastelig som Godthaab nå sier til Dagbladet, ja da hadde det vel ikke vært noe å diskutere i det hele tatt.

Raymond Johansen kaller vår forespørsel uverdig og sier at vi forsøker å gjemme oss bak Godthaab. Dette viser jo bare at Oslos byrådsleder ikke har kunnskap om hvordan Oslo kommune arbeider.

Du av alle, Raymond, burde være klar over at man må oppgi alle underleverandører man bruker dersom man jobber på oppdrag for Oslo kommune. Det hadde vært umulig og gjort dette på annet vis enn å søke Oslo kommune ved Sykehjemsetaten om godkjenning. Nå får vi aldri vite hva svaret på dette hadde blitt. Det er nok liten vits i å gi Sykehjemsetaten et hypotetisk spørsmål rundt dette nå, når uttalelsene fra øverste politiske leder i Oslo er på det nivået vi ser i Dagbladet.

I Dagbladets artikkel kommer det også fram at Ammerudlunden driftes 23 prosent dyrere i året ved ideell drift enn hva det hadde vært ved Unicare. Eller la meg si det slik, Oslo sine skattebetalere må betale 15 millioner kroner ekstra årlig bare til drift av ett sykehjem i Oslo.

Det er rett og slett galskap, særlig med tanke på at elleve sykehjem nå skal over til ideell eller kommunal drift dersom sittende byråd blir gjenvalgt. Raymond Johansen sier videre at det ikke finnes en mellomting mellom å drifte kommersielt og ideelt. Men, det gjør det selvfølgelig. Slike samarbeid ser vi hele tiden.

For å friske opp hukommelsen til Raymond Johansen kan jeg nevne at i 2016 overførte idelle Kajalunden driften av sitt sykehjem til kommersielle Aleris. Aleris fortsatte driften på Kajalundens kontrakt. Kommunen godkjente overføringen og forlenget kontrakten. Idelle Diakonhjemmet drifter hjemmesykepleie for Prima Omsorg på Prima Omsorg sin konsesjon. Ideelle LHL overførte nylig driften av Røros Rehabiliteringssenter til Unicare, og reddet derved trolig 120 arbeidsplasser på Røros. Til sist kan vi jo ta med at Godthaab henvendte seg til Unicare i 2015 og spurte om vi kunne overta driften da de selv ikke klarte å styre verken økonomi eller fag.

Nå vet vi at både Johansen og Lysbakken har gått til krig mot de private kommersielle aktørene i eldreomsorgen. De vil ha en ideologisk debatt. Velgerne fortjener bedre. Det er nemlig ikke slik at bare kommunal omsorg gir kvalitet. Tvert imot viser resultatene noe annet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer