DEBATT

Debatt: Velferdsstaten og økonomisk vekst

Det er ikke slik at sosialismen på magisk vis fungerer i Norden

Disse landene utviklet sin rikdom mens de kombinerte frimarkedspolitikk med lave skatter og lite statlig innblanding i økonomien.

SOSIALDEMOKRATER: Jens Stoltenberg og Göran Persson liker begge å sammenlikne den nordiske modellen med en humle, den ser ikke ut som den kan fly, men gjør det likevel. Men det er ingen grunn til at sosialismen plutselig skulle virke i Norden, skriver artikkelforfatteren. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.
SOSIALDEMOKRATER: Jens Stoltenberg og Göran Persson liker begge å sammenlikne den nordiske modellen med en humle, den ser ikke ut som den kan fly, men gjør det likevel. Men det er ingen grunn til at sosialismen plutselig skulle virke i Norden, skriver artikkelforfatteren. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I en kronikk i Dagbladet argumenterte jeg for at den nordiske velferdsstaten har vært en brems på utviklingen. I sitt svar til meg, skriver Einar Lie og Jo Thori Lind blir jeg beskyldt for å argumentere mot en stråmann, for «er det egentlig noen som mener at det er velferdsstaten som har skapt rikdom i de nordiske samfunnene?»

For det første så finnes det de som hevder at årsaken bak de nordiske landenes høye velstand er å finne i deres store velferdsstater. Eller i det minste at de nordiske landenes historie viser oss at det er mulig å kombinere store velferdsstater og høyt skattetrykk med høy velstand.

For eksempel har Sveriges tidligere sosialdemokratiske statsminister Göran Persson sammenlignet landets økonomi med en humle: «med sin tunge kropp og sine små vinger burde den ikke være i stand til å fly - men det gjør den altså».

Men i virkeligheten er det ikke noe mystisk ved de nordiske landenes velstand. Disse landene utviklet sin rikdom mens de kombinerte frimarkedspolitikk med lave skatter og lite statlig innblanding i økonomien. Norge brukte selvfølgelig også sine oljeressurser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer