TIDLIG INFORMASJON: Det er hensynsfullt å la kvinnene få relevant informasjon om sitt svangerskap så tidlig som mulig, skriver Åshild Bruun-Gundersen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
TIDLIG INFORMASJON: Det er hensynsfullt å la kvinnene få relevant informasjon om sitt svangerskap så tidlig som mulig, skriver Åshild Bruun-Gundersen. Foto: Terje Bendiksby / NTB ScanpixVis mer

Debatt: NIPT-testen

Det er ikke umoralsk å ønske seg et friskt barn

Det fantastiske med NIPT er at det er helt risikofritt for både fosteret og moren.

Meninger

NIPT bør være et tilbud til alle gravide kvinner. Fremskrittspartiet ser ingen grunn til å stå fast på en aldersgrense på 38 år, men mener alle kvinner med medisinsk begrunnelse bør få den dekket utgiftene av det offentlige.

Kvinner som ikke kan begrunne testen ut ifra et medisinsk behov eller indikasjoner, bør få lov å ta testen – men betale for den selv.

NIPT er en blodprøve, som gjør det mulig for gravide kvinner å avdekke alvorlige misdannelser og utviklingsavvik hos fosteret sitt allerede i uke 9. Det fantastiske med NIPT er at det er helt risikofritt for både fosteret og moren!

Andre fosterdiagnostikker er langt mer risikofylte. Fostervannsprøve, for eksempel, er en såkalt invasiv test, der prøven tas fra innsiden av kroppen. Slike prøver er forbundet med økt risiko for spontanabort.

Når vi har tilgjengelig teknologi som fjerner risiko for mor og foster – da skal vi ta det i bruk! NIPT-test har riktig nok nylig blitt lovlig i Norge, men kun for kvinner over 38 år med risikosvangerskap. Fremskrittspartiet mener NIPT-testen må gjøres tilgjengelig for alle.

NIPT-testen kan blant annet avdekke om fosteret har Pataus syndrom eller Edward syndrom. Disse syndromene kan gi så alvorlige misdannelser i forskjellige organsystemer, at rundt halvparten av fostrene dør under svangerskapet, og svært få overlever sitt første leveår.

Det har ingen hensikt i å la kvinner gå ukevis med vonde bekymringer, når det faktisk finnes tilgjengelig metoder som kan gi svar tidlig i svangerskapet.

Slik ordningen er i dag må norske kvinner reise til utlandet og betale 5-10.000 kroner for å ta NIPT-testen. Det i seg selv skaper jo et sorteringssamfunn, der kun kvinner med god økonomi får tilgang til kunnskap om sitt eget svangerskap.

Fremskrittspartiet vil at det offentlige svangerskapstilbudet skal utvides med en tidlig ultralyd til alle gravide og NIPT-test for alle gravide som har medisinsk grunn til å være bekymret for alvorlige misdannelser og utviklingsavvik hos fosteret.

Motstanderne av NIPT, argumenterer ofte med at det skaper et sorteringssamfunn. Men det er ikke umoralsk å ønske seg et friskt barn. Beslutningen om å fullføre eller avbryte et svangerskap der fosteret har fått påvist alvorlig sykdom, bør være opp til moren.

Derfor er det hensynsfullt å la kvinnene få relevant informasjon om sitt svangerskap så tidlig som mulig. Det må være lov å ikke ønske å bære fram alvorlig syke barn.

38-årsgrensen for fosterdiagnostikk ble innført i Norge tidlig på 1980-tallet. Den gangen var det kapasitetshensyn som lå bak valget av aldersgrensen, selv om stortingsmeldingen viste at aldersgrensen burde vært 35år. Det har ikke vært endringer i denne aldersgrensen i ettertid, selv om kapasiteten har økt.

Kunnskapen om eget svangerskap bør ikke bestemmes ut ifra et tall. Det bør være medisinske grunner for å avgjøre dette, ikke aldersgrenser og rigide formuleringer. Er du arvelig belastet med gener som kan medføre alvorlige sykdommer hos barnet ditt, bør du få lov å finne ut av det tidlig i svangerskapet.

Kvinner har rett til kunnskap om eget svangerskap.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.