ENGASJEMENT: Et innlegg fra Nancy Herz med tittelen «Vi er de skamløse arabiske jentene, og vår tid begynner nå» i Aftenposten 25. april og andre unge kvinners engasjement har fått artikkelforfatterne til å opprette #vistøtterdeg.
 Foto: Vincent Hansen<div><br></div>
ENGASJEMENT: Et innlegg fra Nancy Herz med tittelen «Vi er de skamløse arabiske jentene, og vår tid begynner nå» i Aftenposten 25. april og andre unge kvinners engasjement har fått artikkelforfatterne til å opprette #vistøtterdeg. Foto: Vincent Hansen

Vis mer

Det er ingen ære i å drepe noen. Det er ingen ære i å begrense «sine kvinner»

Alle mennesker er født frie og alle er selv ansvarlig for egne handlinger og holdninger.

Meninger

Det er rart hvordan begreper brukes og innholdet de fylles med. Ære er et slikt begrep. Ære er ikke noe som kan gis eller fratas noen. Ingen andre kan ødelegge ens ære eller gjenopprette det. Ens ære bygger seg ikke på andres oppførsel eller livsstil. Det handler om egen oppførsel.

Det er ingen ære i å drepe noen. Det er ingen ære i å begrense «sine kvinner» - både fordi det ikke er noe ære i slike handlinger og fordi tanken om at kvinner, eller menn, tilhører noen er så passé. Enkelte forestillinger hører hjemme på historiens skraphaug, og dette er en av dem.

Du er ingen «mann» når du begår vold mot kvinnene i livet ditt, enten det er din kone, datter, søster eller noe annet. Du er ingen mann når du tvinger kvinnene i livet ditt til å gjøre noe de ikke selv vil. Du er ingen mann når du lar «hva andre tenker om meg og mine» gå foran, på bekostning av kvinnenes frihet og velferd. Du er bare en feiging som ikke har ære nok til å stå på dine egne bein, det er rett og slett, og i all sin simpelhet, bare skammelig!

Noen små jenter med store hjerter og stort mot utfordrer nå denne ukulturen som handler om SKAM og ÆRE. Det som startet som noen små gnister har vokst betydelig de siste årene, månedene og ukene. Sett i helhet er det snakk om det rene solskinnet.

Langt inne i ukulturens skog, der solen ikke skinner og ugress vokser, i det mørke hjørnet, står mange menn i egne bobler av fordommer og overtro. Solen nærmer seg nå vårt hjørne. Du kan ikke starte debatt og diskusjon med sola. Du kan ikke mobbe den vekk. Du kan heller ikke true solskinnet fra å komme frem. Foran deg er det bare to alternativer. Enten lar du sola skinne på deg, gi deg liv, farge og sette deg fri fra mange tusenårs ukultur eller du blir brent av dens varme. Nettopp det er nemlig også noe å huske på. Mennene er fanget av ukulturen på samme måte som kvinnene, knuser vi ukulturen settes også de fri.

Det som skjer i dag er ikke et lite opprør som blåser vekk, det er en etterlengtet revolusjon med et klart budskap: Kvinner og menn er likeverdige og ingen eier noen! Det er mange som dessverre bruker dette som en kamp mot religion, på samme beklagelige vis som mange av utøverne av ukulturen bruker religion for å forsvare sine handlinger.

Dette er ingen kamp mot noen, det er en kulturell kamp og et oppgjør mot en ukultur. La oss støtte disse jentene i kampen for frihet og likeverd, enten de er muslimer eller ikke, enten de hører til minoritet eller majoritet.

Venner og brødre, denne kampen er på ingen måtte en ensidig kvinnekamp, men noe vi alle må delta i og støtte. Dette er en kamp som er viktig for oss alle. Mennene tjener i lengden like mye på dette som kvinnene, foreldet tankegang gagner ingen.

Kampen ledes av kvinnene selv, men da må vi gjøre det som er ærbart, og riktig, nemlig å støtte. Vi må bane veien for dem, da deres kamp er vanskelig og krevende. Vi må stille opp i kommentarfeltene der de angripes og umenneskeliggjøres. De som kan og har mulighet må bruke litt tid til å skrive om denne kampen. Vi må snakke med våre venner, familie og kolleger om temaet og engasjere flere.

Det er dessverre altfor mange menn som står for denne ukulturen. Men problemet er i større grad at flere ikke står opp mot slike tanker blant sine bekjente. Disse kvinnene har vist mot med å stå frem, vi må støtte dette med å tørre å si ifra. Vi kan være de som bærer disse kvinnenes budskap langt og lenge. Alle kan gjøre litt og summen av alles innsats vil være stort. Tolerer vi ikke slikt fra våre venner, forsvinner denne ukulturen sakte men sikkert. Vi ber anstendig alle om å støtte kvinnene som står opp for sine rettigheter, av ingen annen grunn enn at det er det rette å gjøre! La oss sammen gi kvinnene klar beskjed om at vi støtter dem, både på sosiale medier og ellers!

Vi mener det er viktig at folk flest, kvinner og menn, markerer dette med å bruke hashtagen vistøtterdeg, så disse kvinnene virkelig merker at de har vår alles støtte. #vistøtterdeg

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.