LEDER

Usunn grensehandel

Det er ingen enkle løsninger på godisproblematikken

Men det er uklokt å fjerne sukkeravgiften av den grunn, mener Dagbladet. Tvert om: Av hensyn til folkehelsa bør den forbedres og utvides.

Billig fristelse: Sukkeravgift er ikke først og fremst et spørsmål om grensehandel, men folkehelse. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Billig fristelse: Sukkeravgift er ikke først og fremst et spørsmål om grensehandel, men folkehelse. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Billig brus og godteri fra Sverige er blitt en het politisk potet. At dette er varer som er billigere utenfor Norges grenser, er ikke noe nytt. Det nye er internett og muligheten det gir for å handle disse varene over nett. Der «harryhandel» tidligere var forbeholdt dem nær svenskegrensa, er det nå blitt noe man kan gjøre fra sofaen hjemme i stua.

Dette har falt mange tungt for brystet. Sterkest har bransjeaktørene i Norge reagert, mens opposisjonen har slengt seg på. For den sterke økningen skyldes ikke bare innovasjon og smarte godterieksportører. Politiske vedtak er også medskyldig.

Mest skyts er rettet mot «sukkeravgiftene». I budsjettforliket på Stortinget i fjor ble sukkeravgiften økt med 83 prosent og avgiften på brus og andre alkoholfrie drikkevarer økt med 42,3 prosent.

Men også økningen av grensen for moms- og tollfri netthandel, fra 200 til 350 kroner, har gjort det lettere å spare penger på å kjøpe store kvanta sukkervarer fra utlandet.

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum kaller 350-kronersgrensa galskap, men også i Frp er det bråk. Selv om partiet med finansministeren innførte sukkeravgiften, vil fylkeslaget i Møre og Romsdal vrake den - av klassemessige årsaker. De mener den rammer usunne fattige hardest.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer