DEBATT

Det er ingen grunn til å opprettholde skatteparadiser

Skatteparadiser og offshore-konti forbeholdt de rike. Det er eksklusivt og diskret. Folk kan spørre så mye de vil, men ingen er forpliktet til å svare. Så hva er problemet?

AVVENTENDE:  Konsernsjef i Kongsberg Gruppen Walter Qvam venter fortsatt på Økokrims undersøkelser om krorrupsjon. Burde Kongsberg Gruppen ha gitt seg i sine egne undersøkelser da de fant overføringer til et skatteparadis? Foto: NTB scanpix
AVVENTENDE: Konsernsjef i Kongsberg Gruppen Walter Qvam venter fortsatt på Økokrims undersøkelser om krorrupsjon. Burde Kongsberg Gruppen ha gitt seg i sine egne undersøkelser da de fant overføringer til et skatteparadis? Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Å unngå skatt er muligens moralsk forkastelig, men juridisk er det legitimt. Det har blitt skrevet om det: At Oljefondet og DNB sluser penger gjennom Luxemburg for å redusere bidraget til fellesskapet. Det er kløktig, gjort etter lovboka ved hjelp av skarpskodde jurister.

Offshore-banker er også rigget for å gjemme ulovlige og stjålne penger. De kan tilhøre narkobaroner, våpensmuglere, diktatorer som selger sitt lands verdier og beholder byttet selv, samt byråkrater som betaler overpris for offentlige anskaffelser, mot et solid kick-back. De har tilgang på et vanntett system. Det er nærmest umulig å spore transaksjoner, hvem som står bak selskapene med anonyme navn, og avdekke personen som sitter på pengene. Saken om Kongsberg Gruppen kan illustrere hvor krevende det er.

For noen år siden gikk det rykter i Kongsberg Gruppen om korrupsjon, knyttet til salg av avlyttingssikkert kommunikasjonsutstyr til Romania. Kontraktene var verdt 1,4 milliarder kroner og en ukjent sum - for offentligheten - var på avveie. Ledelsen gjorde det eneste riktige: Satte i gang en intern gransking. Ved hjelp av revisjonsselskapet PwC fant de overføringer til skatteparadis, men der sa det stopp. Ledelsen bestemte seg for å ikke gå videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer