- Det er interessant at de kan referere seg frem til seksuelle overgrep, men likevel virke overrasket over at det er et seksuelt innhold

Tooji mener han har spilt med åpne kort overfor kirka musikkvideoen ble spilt inn i.

(Dagbladet): Det har stormet rundt Touraj Keshtkar (28), bedre kjent under artistnavnet Tooji, etter at han mandag sto fram som homofil, og samtidig slapp musikkvideoen til låta «Father».

Videoen fikk massiv kritikk av Oslo-biskop Ole Christian Kvarme og ledelsen i Frogner kirke for de eksplisitte sexscenene i videoen.

I videoen simulerer artisten sex foran alteret i en kirke, sammen med en mann som spiller prest.

«Intime gjennom omfavnelse» Både før og etter at musikkvideoen ble laget var det mailkontakt mellom Tooji og sokneprest Margunn Sandal.

Mailkorrespondansen  som Dagbladet har fått tilgang til, avslører en ny konflikt.

Her går det fram at Sandal i utgangspunktet var opptatt av at scenene ikke skulle tolkes som en overgrep fra prestens side, og at hun derfor ber om at videoen tidlig viser at det er et etablert samboer- eller kjæresteforhold mellom de to elskende.

I Toojis beskrivelse av prosjektet står det at alterscenen vil vise at kjærligheten mellom to menn «velsignes av Gud i sin sanne og nakne drakt», men at scenen skal være «statuesk og symbolsk», og at de to elskende vil være «intime gjennom omfavnelse».

Selv ønsker ikke artisten å ta selvkritikk for at scenene viser intimitet utover omfavnelse. Han mener heller ikke at menigheten har blitt forledet ved den første beskrivelsen.

- For det første er det interessant at menigheten bruker tiden sin på dette i stedet for å jobbe sammen om å endre diskrimineringsloven, slik at ingen homofile blir diskriminert lenger. Dialogen og innspillingen med kirken var åpen for innsyn, i tillegg til overvåkningskameraene som går rett inn på prestens kontor, så ingenting har vært skjult. Dessuten er det interessant at de kan referere seg frem til seksuelle overgrep, men likevel virke overrasket over at det er et seksuelt innhold, skriver han i en mail til Dagbladet.

Tooji skriver videre at de hele tiden har referert til manus og prosjektbeskrivelsen i sin dialog med kirka.

Bedt om å fjerne elskovsscenen I brev datert 4. juni framgår det at det har vært et møte mellom partene, og sokneprest Sandal etterlyser en revidert versjon av videoen.

Da svarer Tooji at det er lagt inn et bilde i videoen som viser at rollefigurene er i en relasjon til hverandre, men at «i forhold til å fjerne alt som har med kirken å gjøre vil ikke dette la seg gjøre».

«Jeg har snakket med produksjonsansvarlige som informerer om at dette er en stor jobb som både påkoster seg et budsjett vi ikke har og er teknisk vanskelig å få til i forhold til resten av videoen og bildene. Ønsker ikke kirken å bli nevnt vil vi heller ikke nevne dere», skriver artisten.

Sandal svarer: «Vi beklager at dere ikke har fulgt opp avtalen om å fjerne interiøret i kirken fra elskovsscenen. Det betyr at vi kommer til å gi uttrykk for at vi verken har akseptert eller aksepterer en elskovsscene foran alteret. Vi vil også vise til tidligere kommunikasjon om dette. Dersom dere ikke kan fjerne bakgrunnen ber vi dere ta ut hele elskovsscenen».

- Var dere for uklare i dette møtet?

- På ingen måte var vi uklare. Det har vi flere vitner som bekrefter på møtet med både koordinator, plateselskap, management og produksjonsleder. Vi ønsket å ha med oss Frogner kirke i denne debatten som samarbeidspartner, og åpnet selvfølgelig opp for en dialog. Dette møtet var altså førsteutkastet for tilbakemelding fra alle parter, skriver Tooji i mailen til Dagbladet.

- En politisk sak Artisten skriver videre at musikkvideoen ble vist til kirken og de andre samarbeidspartnerne, LLH, Pride, Gaysir og Fritt ord, samme dag som den var ferdig i postproduksjon.

Han mener kirken vil ha debatten til å handle om dem og deres krenkelse, og dermed fjerner fokuset fra diskrimineringen av homofile.

- Fokuset til folk her bør være på at kirken daglig fremdeles diskriminerer mennesker på bakgrunn av legning, med statens velsignelse. Dette fordi diskrimineringsloven gir kirken, i motsetning til resten av samfunnet, en unntaksbestemmelse som gjør at de lovlig kan diskriminere. Og så snakker vi om den samme kirken som i århundrer har vært en politisk instans, men som nå plutselig kun stiller seg i det spirituelle hjørnet. Dette er en politisk sak.

- Nulltoleranse for intimkontakt Toojis sier til Dagbladet at han synes det er interessant at kirken kan referere seg frem til seksuelle overgrep, og likevel virker overrasket over at det er et seksuelt innholdreferering av seksuelle overgrep. Sokneprest Margunn Sandal forklarer frykten for mistolkningen på følgende måte:

- Vi viser til den aktuelle Straffeloven paragraf 193, som setter straff for den som skaffer seg seksuell omgang ved misbruk av sin stilling. Denne loven viser nulltoleranse for intimkontakt. En prest kan ikke ha intimkontakt med andre, som oppleves krenkende. På samme måte som en psykolog ikke kan kysse sin pasient. Men når det er sagt, i denne filmen er det et etablert forhold mellom presten og den som kommer, slik bildet av de to viser, sier hun og legger til:
 
- Den scenen produsenten planla i vår kirke, var ikke i samsvar med vår tolkning av prosjektbeskrivelsen, også når det gjelder øvrig punkt.

Hun forklarer videre at kirka ble forespurt om innsyn i korrespondansen mellom dem og produsent.

- Det har vi gitt på basis av offentlighetsloven. Offentliggjøringen av korrespondansen er derfor ikke fordi vi ønsker å bruke mer tid på saken, men fordi vi er blitt pålagt å gjøre dette. 

Sandal vil også påpeke at Frogner menighet ikke har overvåkningskamera. 

- Det kameraet Tooji bekymrer seg over, må være kameraet som gir organist mulighet til å se dirigent under konserter og gudstjenester, sier hun.

HOMO-SEX-DEBATT: Det har stormet rundt Touraj Keshtkar (28), bedre kjent under artistnavnet Tooji, etter at han mandag sto fram som homofil, og samtidig slapp musikkvideoen til låta «Father». Foto:  Stella Pictures
HOMO-SEX-DEBATT: Det har stormet rundt Touraj Keshtkar (28), bedre kjent under artistnavnet Tooji, etter at han mandag sto fram som homofil, og samtidig slapp musikkvideoen til låta «Father». Foto: Stella Pictures Vis mer