Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Det er jævlig creepy

Thomas Seltzer frykter hevn fra scientologene.

ADVARER ARBEIDSGIVER: Thomas Seltzer, kjent fra bandet Turboneger og NK-programmet Trygdekontoret, varsler sin arbeidsgiver om at han skal være ansett som fiende av scientologikirka. Foto: Lars Eivind Bones
ADVARER ARBEIDSGIVER: Thomas Seltzer, kjent fra bandet Turboneger og NK-programmet Trygdekontoret, varsler sin arbeidsgiver om at han skal være ansett som fiende av scientologikirka. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thomas Seltzer møter i dag NRK-ledelsen for å advare om at han kan bli utsatt for drittpakker. Seltzer har blitt fortalt at scientologikirken skal ha ført ham opp på sin «fritt vilt»-liste over personer som skal «diskrediteres for enhver pris».

Scientologikirken avviser påstandene om at de skal ha noen «fritt vilt»-liste der Seltzer er oppført.

Thomas Seltzer tar imidlertid påstandene svært alvorlig. Historiene om hvordan scientologikirken opp gjennom årene har trakassert og forfulgt det de oppfatter som sine fiender, er mange.

- Det er jævlig creepy, sier Seltzer.

Nytt nivå Han har tidligere uttalt seg kritisk om Dyvik Husby, som på grunn av sin rockestjernestatus har en høy stjerne i scientologikirken internasjonalt.

- Det er ikke uvanlig at eks-medlemmer av band er sure og forsmådde, og at det er uvennskap blant gamle rockekolleger er vel normen. Men dette er et nytt nivå, sier Seltzer.

- Vi i min familie vil ta våre sikkerhetshensyn. Jeg kommer også - etter råd fra scientologi-avhoppere - til å ta et møte med mine overordnede i NRK, ettersom det visstnok er jobben de går etter først, sier han.

- Vil du politianmelde saken?

- Det er ikke helt min stil, men jeg vil forhøre meg med de som kjenner til hvordan denne sekten opererer og vurdere tiltak utover det, sier Seltzer.

Politianmeldt Ifølge den tidligere topp-scientologen Geir Isene, som forlot kirken i 2009 og beskriver «fritt vilt»-policyen i sin bok «Nittenåttifire», er kirkens taktikk mot såkalt «fritt vilt» å forsøke å finne kompromitterende informasjon som kan lekkes til media.

ER SCIENTOLOG: Det skal være hans negative påvirkning på Hans-Erik Dyvik Husbys karriere at scientologene skal gå etter Thomas Seltzer. Selv avviser Dyvik Husby at han eller kirka har noe å utsette på Seltzer. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
ER SCIENTOLOG: Det skal være hans negative påvirkning på Hans-Erik Dyvik Husbys karriere at scientologene skal gå etter Thomas Seltzer. Selv avviser Dyvik Husby at han eller kirka har noe å utsette på Seltzer. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- De har til og med funnet opp løgner om personer som er ment å sette dem i særdeles dårlig lys. Det er flere hundre som har opplevd alt fra diskreditering til overvåking, skittkasting og det som verre er, hevder Isene.

Seltzer er tidligere blitt politianmeldt av Dyvik Husbys tidligere manager, scientologen Trygve Haug, for ærekrenkelser. Haug har i media truet med at Seltzer ville «treffe på større skjær i sjøen» om han ikke demper sin retorikk. Anmeldelsen ble henlagt av politiet.

- Jeg syntes både politianmeldelse og trusler var i overkant voldsomme, men brikkene falt på plass da Isene fortalte at både trusler og såkalt «sue to harass» var vanlig praksis fra denne sekten, sier Seltzer.

Årsaken skal være at kirken ser på Seltzer som et «undertrykkende element» i scientolog og tidligere Turboneger-vokalist Hans Erik Dyvik Husbys karriere.

- De oppfatter det slik at det er Seltzers feil at karrieren ikke har gått så bra som den skulle. Dette er alvorlig for kirken, som satser på å bygge opp Dyvik Husby som en frontfigur i Europa á la Tom Cruise i USA, sier Geir Isene.

- Har ingen agenda Hans-Erik Dyvik Husby sier han ikke kjenner til noen «fritt vilt»-liste innad i scientologikirka, og at han dermed vanskelig kan forholde seg til påstandene.

- Jeg har aldri opplevd at noen i scientologikirka har hatt noen utfall mot Thomas Seltzer eller vært opptatt av å diskreditere ham. Jeg har heller ingen egen agenda mot min tidligere bandkollega. Tvert imot er jeg glad i alle i Turboneger og ønsker dem alt godt, sier Dyvik Husby.'

Han mener de gjentatte ordvekslene mellom de to ikke har noe med scientologi å gjøre.

- Det handler bare om to gamle pønkere som ikke kommer overens. Helt vanlig «rockebråk» du finner i alle band. Krangelen burde vært tatt på gutterommet, ikke i det offentlige rom, sier han.

VAR TOPP-SCIENTOLOG: Geir Isene skriver blant annet om «fritt vilt»-policyen til scientologene i sin nye bok. Han er den eneste nordmannen som har nådd bevegelsens øverste nivå. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VAR TOPP-SCIENTOLOG: Geir Isene skriver blant annet om «fritt vilt»-policyen til scientologene i sin nye bok. Han er den eneste nordmannen som har nådd bevegelsens øverste nivå. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Dagbladet har forelagt saken for scientologikirkens europeiske hovedkvarter i København og har mottatt dette svaret fra informasjonssjef Anette Refstrup:

- Geir Isene er den av få anti-scientologer som ikke bare kunne forlate kirken, men som nå i stedet nærmest er blitt besatt av å rakke ned på sin tidligere tro og gruppe. Han har viet sitt liv til det han beskylder kirken for å gjøre, skriver Refstrup.

- For ham er scientologikirken «fritt vilt», og hans nåværende aktiviteter kan utmerket godt beskrives med hans egne ord, lett omskrevet: Taktikken er å forsøke å finne noe skitt som kan lekkes til media slik at scientologikirken mister troverderdighet, Han har til og med funnet opp løgner om kirken som er ment å sette den i særdeles dårlig lys. Som f.eks. hans påstand om kirkens syn på Thomas Seltzer, en påstand som Geir Isene utmerket er klar over er ren fiksjon, skriver hun.

- Det ville vært gledelig om han kom videre med sitt liv og sluttet å spre fordommer og hat mot de mange mennesker som er enig i scientologikirken lære og som har fått hjelp av kirken og dens sosiale programmer, skriver hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!