Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Black Friday

Det er jo dette som er problemet

Jeg håper så mange som mulig holder seg langt borte fra butikkene Black Friday, velger rettferdig og grønt som motsvar og at Black Friday ikke eksisterer i 2019.

VI TRENGER DET IKKE: Vi bestemmer hva slags samfunn vi vil gi barna våre. Vi kan begynne i dag med å ikke kjøpe ting vi ikke trenger, som fyller opp boder, skuffer og søppelfyllinger, skriver innsender. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
VI TRENGER DET IKKE: Vi bestemmer hva slags samfunn vi vil gi barna våre. Vi kan begynne i dag med å ikke kjøpe ting vi ikke trenger, som fyller opp boder, skuffer og søppelfyllinger, skriver innsender. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Meninger
Ynghild Solholm
Ynghild Solholm Vis mer

De lyste mot meg da jeg landet på Gardermoen i et grått novembervær i fantastiske Norge, og skummet overskriftene på avisene for å se hva som hadde skjedd siden sist. De poppet opp i feeden.

FETE bokstaver. Jeg er tilbake. Svarte annonser som bare gjør meg trist. Selve symbolet på alt som handler om mer, mer, mer. Griskhet og grådighet. Videoer fra butikker hvor mennesker oppfører seg som desperate innesperrede dyr som tramper i hjel for å få komme til frihet.

Hva er det som skjer med oss?

Jeg har akkurat kommet hjem fra Zimbabwe hvor jeg har jobbet i mange år. Latter og gråt, liv og død, mirakel og tragedie. Glede over å være samlet, glede og tårer over en brønn som skal gi rent vann fra gode hjelpere i Norge. Gode arbeidsøkter og sterk tro på at vi skal sammen skape forandring! I neste øyeblikk er vi samlet hos en av våre som skal dø snart. Brystkreft. Uten tilgang på hjelp. Hun er døende og sykehusene har ikke utstyr, leger eller medisiner. Uten noen form for smertelindring så skal hun blø i hjel.

Verden føles blodig urettferdig og da blir det livsviktig å finne glede i de små tingene. Latteren sitter løst og når den ikke gjør det, finner vi gamle historier som vi kan dele med glede.

Samtidig herjes landet av inflasjon, tørke, matmangel, demonstrasjoner og korrupsjon.

BLACK FRIDAY? Skjønner vi ikke at det er en del av problemet? Rovdrift av miljø og opprettholdelse av fattigdom? Priser som blir skrudd opp for å skape illusjonen av tilbud? Varer som ellers ikke ville blitt solgt blir pushet ut med gigantiske avslag?

Jeg er stolt av å være norsk og ydmyk over å ha blitt født i dette landet, men når jeg hører ti år gamle jenter snakke om Black Friday, blir jeg redd. Kanskje 2019 er året Norge kunne gjøre sitt letteste valg noensinne for miljøet og et skritt mot en mer rettferdig verden – ved å avskaffe noe som ble introdusert i 2010, som ikke har noen ting med Norge å gjøre?

La oss kvitte oss med dette før vi begynner å innføre dette som en «tradisjon» for handelsstanden og som er en «vane» for folket. Jeg håper så mange som mulig holder seg langt borte fra butikkene Black Friday, velger rettferdig og grønt som motsvar og at Black Friday ikke eksisterer i 2020.

Det er vi forbrukere som bestemmer. Det er vi som bestemmer hva slags samfunn vi vil gi barna våre. Vi har ikke all verdens tid til å gjøre noe med det. Men vi kan begynne i dag med å ikke kjøpe ting vi ikke trenger, som fyller opp boder, skuffer og søppelfyllinger, som sendes halve kloden rundt for å kastes ut av butikkene. Vi kan slutte å kjøpe bare fordi det føles billig. Slutte å kjøpe ting vi ikke visste at vi trengte. Bare ved å slutte med det kan vi hjelpe planeten vår og gjøre verden litt mer rettferdig.

Hun dør nå. Jeg har kjent henne i snart 20 år. Vi drukner i vår overflod.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media