- Det er jo ikke sånn at vi har tatt med oss Justin Bieber

Satyricon går nye veier på sin første plate på fem år. I morgen starter de turneen i Operaen.

AKTUELL: I morgen starter Kjetil «Frost» Haraldstad og Sigurd Wongraven verdensturneen for «Satyricon» på hjemmebane i Operaen. Foto: Sune Frøyseth Eriksen
AKTUELL: I morgen starter Kjetil «Frost» Haraldstad og Sigurd Wongraven verdensturneen for «Satyricon» på hjemmebane i Operaen. Foto: Sune Frøyseth EriksenVis mer

- Perioden rundt «The Age of Nero» var et rotterace. Plata solgte veldig bra, noe som gjorde at det etter hvert ble booket i overkant mange jobber. Det gjør noe dårlig med deg når man føler seg som motoren i noen andres maskin. Vi måtte tømme oss for ting som var assosiert med den syklusen før vi begynte på ny, forteller frontfigur og låtskriver Sigurd Wongraven.

I 2009 annonserte Satyricon at de ville ta en pause på ubestemt tid for å komme tilbake som noe nytt. En plan Wongraven mener de har fulgt.

- Musikken tok en ny retning etter 90-tallet, og jeg følte at den sirkelen fikk en naturlig avslutning med «The Age of Nero». Vi var rett og slett hypp på å gjøre noe nytt og da er det viktig å ha frihet til å la ting komme av seg selv. Resultatet blir best slik.

På gamlemåten Duoen som også består av Kjetil «Frost» Haraldstad har aldri vært fremmed for å prøve ut nye ting, noe de også gjør på sitt åttende album, det selvtitulerte «Satyricon». Plata er spilt inn på gamlemåten med utelukkende analogt utstyr. Sigurd forklarer valget med at han har sett seg lei på likelydende produksjoner og identitetsløse band. 

- Vi har gjort en helt analog produksjon denne gangen. Det i seg selv gjør ikke en god plate, men jeg mener vi har fått til en skive med mye temperatur og store svingninger i dynamikken. Musikken er melodiøs, men ikke på et klassisk metalvis. Det kan like gjerne være innslag av folk eller mørk pop.

Celebert seslkap På plata har de også fått med seg tidligere Madrugada-vokalist Sivert Høyem på låten «Phoenix». Wongraven mener at det er en helt naturlig og udramatisk ting.

- Metal-pressen sier gjerne at det er et vågalt grep, men det er jo ikke det. Det er jo ikke sånn at vi har hatt med oss Justin Bieber, heller, humrer Sigurd. Vi er alle inne i et mørkt rom, Sivert er bare i et annet hjørne enn oss. Han er jo også  flasket opp på metal i barndommen. Det var også viktig for meg at Sivert sa ja før jeg satte meg ned å skrev låta. Mange gjesteopptredener blir gjerne i overkant gimmickpreget. Man møter likesinnede på nachspiel og drar dem så med i studio uten at det egentlig har noen misjon. Det er viktig man har en konkret plan og tanke bak samarbeidet.

Holder koken Wongraven mener at vekstvilkårene på 90-tallet fremdeles er en av grunnene til at veteranene innen den norske black metal-scenen fremdeles holder stand.

- Man kan jo si den elitedyrkelsen man fant i scenen for 20 år siden var ganske barnslig, men den opplevdes reell for oss den gangen og det la et kreativt press på deg. Et tett miljø gjør deg mer mottakelig for impulser enn en stor og utflytende scene som vi har i dag. Det var ikke Statoil-stipend den gangen, man vendte seg til å jobbe hardt og fokusert.

På hjemmebane I morgen går startskuddet for det som vil bli en lang og omfattende turne verden over, men denne gangen på noe utradisjonelt vis.

- Etter 20 år i bransjen har vi endelig klart å gjøre det vi alltid har hatt lyst til, nemlig å starte turneen i Norge. Premieren er lagt til Operaen med påfølgende konserter i blant annet Bergen, Trondheim og Stavanger. Det er et emosjonelt poeng at vi som et norsk band starter racet på norsk jord, avslutter Wongraven.