PÅ RYGG: De «forstyrrende» bokryggene skal skjules. Papir i ulike nyanser av hvitt er den nye vinen. Foto: Matias Ytterstad / Dagbladet
PÅ RYGG: De «forstyrrende» bokryggene skal skjules. Papir i ulike nyanser av hvitt er den nye vinen. Foto: Matias Ytterstad / DagbladetVis mer

På kornet:

Det er kanskje dust å hisse seg opp over dette, men kan folk vennligst ta seg sammen?

Med mindre det samlede interiørdesignerkorps har fulgt Atle Antonsens anbefaling om å «haste av gårde for å sette seg selv ut på skogen for å dø», må de ha meg unnskyldt.

Meninger

Onsdag kunne NRK presentere det som omtales som en flunkende ny interiørtrend.

Bøkene skal snus i bokhylla. Vekk skal fargerike permer og informative rygger. Skjules skal ethvert spor av hva som står på sidene. Gjemmes skal alle vitnesbyrd om opphavskvinne eller opphavsmann.

Den 2500 år gamle boka skal reduseres til et grep for å få harmoni og helhet i hjemmet.

Det er kanskje dust å hisse seg opp over dette, men kan folk vennligst ta seg sammen?

  • På kornet er et daglig skråblikk fra Dagbladets journalister.

Når forfatter Anne B. Ragde trekker frem begrepet «kulturelle rennesteinsmennesker» om de hun måtte se dette hos, er det lett å tenke at bokhylla skal tolkes som et statussymbol.

Et slags vitnemål om at man er et belest og intellektuelt individ.

Et bevis på din kulturelle kapital.

Men ei bokhylle er så mye mer enn det. Som både barn og barnebarn av bokhandlere tar jeg høyde for at jeg kan romantisere litt unødig rundt disse ansamlingene av cellulose, men et raskt blikk på egen vegg gir meg følgende:

En halv hyllemeter består av 70 år gamle gulnede bøker arvet fra min farmor og farfar.

Rett under disse står 12 smaragdgrønne bøker om Robin Hood som sikkert ble lest et titalls ganger i barndommen.

Til venstre for eskapadene i Sherwoodskogen står den blå læreboka i 3MX fordi jeg med glans strøyk på matteeksamen i 2004, og måtte ta det opp som privatist.

Oldervoll, Orskaug og Vaajes tårefremkallende utredning om integraler, vektorer og trigonometri er flankert av J.R.R. Tolkiens Ringenes Herre i pocketutgave fra 1970-tallet.

De svarte bokryggene er nesten bare filler fordi de har vært med på både fjelltur i Rondane og strandferie i Frankrike.

Ulike farger, minner, skam og historie i skjønn forening.

Så, med mindre det samlede interiørdesignerkorps allerede har fulgt Atle Antonsens anbefaling om å «haste av gårde for å sette seg selv ut på skogen for å dø», må de ha meg unnskyldt.

Jeg skal hjem og snu tv-en.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.