15 ÅR SIDEN: Den norskættede bluesartisten Jonny Lang ser på gamle Dagblad-bilder av seg selv som 16-åring fra 1997 backstage på Brygga. Denne helga har han spilt på Notodden Blues Festival. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet
15 ÅR SIDEN: Den norskættede bluesartisten Jonny Lang ser på gamle Dagblad-bilder av seg selv som 16-åring fra 1997 backstage på Brygga. Denne helga har han spilt på Notodden Blues Festival. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / DagbladetVis mer

Det er kanskje ikke sunt å turnere med Stones som 16-åring

Norskættede Jonny Lang er bluesveteran i en alder av 31, og har lært leksa «the hard way».

NOTODDEN (Dagbladet): Han står ikke på plakaten som norsk artist, men han kunne kanskje vært det.

Jonny Lang fra Fargo, Nord-Dakota heter egentlig Jon Gordon Langseth og er for andre gang i Norge - for å spille på den store utescenen under Notodden Blues Festival. Første gang var på Skånevik bluesfestival i fjor.

Hen er ingen etablert artist i Norge, men konserten på Brygga lørdag kan kanskje endre på det. Han gjorde et mektig inntrykk på publikum med sitt gitarspill og sin miks av rå blues og såre ballader.

Ambassadør-møte Dagbladet møtte Jonny første gang i USA i 1997.

Han var bare 16 år, men allerede et stort navn etter det kritikerroste bluesalbumet «Lie To Me» - oppsiktsvekkende nok med tanke på at han bare hadde spilt gitar i tre år. I anmeldelsene ble det trukket fram at stemmen hans kunne ha tilhørt en godt innrøkt 40- eller 50-åring. 

Det med innrøkt var kanskje riktig, men sjøl har han bare denne forklaringen:

- Jeg pleide å synge til låter av Whitney Houston og r'n'b-artister da jeg var liten. Stemmen min var tynn. men plutselig ble den raspete og annerledes, sier Jonny.

Det kan ha selvfølgelig han noe med stemmeskiftet å gjøre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I går møtte vi ham igjen - men først etter at USAs norgesambassadør Barry White hadde fått sagt hei til den nå 31 år gamle småbarnsfaren.

Dokumentasjon - Hvem er denne fyren, spør Jonny når han får se Dagbladets bilder fra vårt møte på House of Blues i New Orleans i 1997. Han smiler bredt og ler.
 
- Jeg har fortsatt den buksa, sier han og peker på bildet.

- Jeg har ikke mye dokumentasjon fra den tida, så kona vil like disse.

Tålmodig kjæreste Kona Haylie har vært en viktig person i livet hans, kanskje særlig fordi hun aldri ga ham opp. De møttes omtrent på den tida. Han var 16 og allerede alkoholiker. Seinere ble det narkotika. Alt for mye dop.

FRA FARGO: Bluesartisten Jonny Lang har måttet tåle mange Fargo-vitser. Han er født i byen på grensa mellom Minnesota og Nord-Dakota som har gitt navn til en av Coen-brødrenes mest kjente filmer. Foto: Bjørn-Owe Holmberg
FRA FARGO: Bluesartisten Jonny Lang har måttet tåle mange Fargo-vitser. Han er født i byen på grensa mellom Minnesota og Nord-Dakota som har gitt navn til en av Coen-brødrenes mest kjente filmer. Foto: Bjørn-Owe Holmberg Vis mer

- Det er bare å velge. Jeg prøvde alt, sier han.

Det hjalp nok ikke at han allerede turnerte med Rolling Stones og Aerosmith, to band som ikke akkurat er kjent for en sunn livsstil.

Men de var veldig hyggelige gutter, ifølge Jonny.

Åndelig oppvåkning Omtrent samtidig med hans fjerde album, «Long Time Coming» (2003), kom også vendepunktet.

Oppfølgeren «Turn Around» (2006) fikk en Grammy-pris, og guttungen var blitt voksen.

På ett av sporene synger han «I've been on the wrong track, with the wrong map / And I'm trying to find my way back home».

- Kan albumtittelen også oppfattes symbolsk?

-Ja, det var et vendepunkt i livet mitt. Jeg endret stil både musikalsk og åndelig, sier Jonny - en annen måte å fortelle at han ble religiøs.

- Det er årsaken til at jeg klarte å slutte med alkohol og dop, sier Jonny.

- Det var et vilt ritt, og det er fortsatt vanskelig å stå imot, sier den «unge gamle» om dopet.

LANG GITARSOLO: Jonny Lang er en av artistene som vil bli husket etter årets bluesfestival på Notodden. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet
LANG GITARSOLO: Jonny Lang er en av artistene som vil bli husket etter årets bluesfestival på Notodden. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet Vis mer

Han startet familie, og har nå tvillinger på fire og en på to hjemme i Los Angeles.

- Jeg kan ikke rømme unna det ansvaret. De er min verden nå. Det er slutt på å ødelegge andres liv, sier Jonny.

Langseth-slekta Hans norske opphav har ikke opptatt ham veldig, men han fortalte i 1997 at hans tipp tipp tippoldefar Hans Langseth står i Guinness rekordbok med verdens lengste skjegg - på over fem meter. Rekorden står fortsatt. ZZ Top blir smågutter.

- Neste gang vil jeg ta med familien hit til Norge. Jeg må snakke med bestemor om dette, sier Jonny, som tror begge foreldrene har røtter i bergensområdet.

- Jeg har sett gamle bilder, og jeg ser at vi er i familie. Jeg føler at dette er en del av meg. Det føles som hjemme, sier Jonny Lang, som allerede tirsdag legger ut på en lang turné i USA og Canada. Et nytt album er også på gang, det første siden 2006.

- Jeg veit ikke hvorfor det har tatt så lang tid. Jeg har spilt hele tida, sier Jonny Lang. Eller Jon Gordon.