LEDER

Hovedleder: Oljeleting i Lofoten, Vesterålen og Senja

Det er klimaendringene som ødelegger for oljenæringen, ikke Arbeiderpartiet

Ikke la deg lure av det politiske stormløpet.

MOT SLUTTEN: Oljealderen. Foto: NTB Scanpix
MOT SLUTTEN: Oljealderen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Arbeiderpartiets forslag til «kompromiss» om konsvekvensutredning og dermed framtidig åpning for oljeleting i Lofoten, Vesterålen og Senja, har utløst et politisk stormløp fra to kanter.

Fremskrittspartiet og Høyre svinger seg opp til retoriske høyder og anklager Ap for å svikte norske arbeidsplasser. Finansminister Siv Jensen gjentar sitt yndlingsargument om at dette aldri ville skjedd under Jens Stoltenberg. Han ville ikke «tullet med oljenæringens langsiktige rammebetingelser», som Jensen sier til NTB.

På den andre siden påpeker miljøbevegelsen og sentrumspartiene at kompromisset i realiteten vil være å åpne et av de kanskje mest sårbare områdene for oljebransjen. Områder som har gitt et eventyrlig fiske de siste 15 årene, som har de viktigste gyteplassene for en rekke fiskearter og som inneholder verdens største kaldvannskorallrev.

Men det er ingen grunn til forvirring. Jonas Gahr Støre «vingler» ikke. Kompromissforslaget er først og fremst et forsøk på å roe ned striden internt i Arbeiderpartiet. Både der og i LO er det vokst fram en større opposisjon mot den tradisjonelle oljepolitikken og Ap’s stående vedtak om å tillate konsvensutredning av hele området. Kompromisset er en reell endring i partiets politikk, selv om det ikke er tilstrekkelig ut fra tvingende økonomiske, økologiske og klimapolitiske realiteter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer