Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Tv 2

Det er klin kokos at staten skal gi TV 2 135 millioner i året

Pengedansen.

Oslo, 20180907. Skal vi danse lansering. 
Årets Deltagere: Bakre rad f. v: Frank Løke, Aune Sand, Jan Gunnar Solli og Morten Hegseth. Midterste rad: Dorthe Skappel, Amalie Snøløs, Marianne Krogness og Thea Næss. Fremste rad: Aleksander Sæterstøl, Martine Lunde, Einar Nilsson og Sophie Elise Isachsen.     Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
Oslo, 20180907. Skal vi danse lansering. Årets Deltagere: Bakre rad f. v: Frank Løke, Aune Sand, Jan Gunnar Solli og Morten Hegseth. Midterste rad: Dorthe Skappel, Amalie Snøløs, Marianne Krogness og Thea Næss. Fremste rad: Aleksander Sæterstøl, Martine Lunde, Einar Nilsson og Sophie Elise Isachsen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se for deg en sandkasse med mange barn. Noen små, noen store, noen størst. Med jevne mellomrom dukker det opp voksne som fjerner lekene. Det blir færre og færre. Søren heller! Noen av de minste gir opp og går sin vei.

Plutselig står mamma og pappa der med favnen full av leketøy. 135 millioner av dem, faktisk.

De gir alt til en av de største guttene.

Etter flere år med krangling og posisjonering gikk det denne uka i boks: TV 2 og kulturministeren ble enige om en avtale om kommersiell allmennkringkasting.

For en kompensasjon på 135 millioner i året, i fem år, forplikter TV 2 seg til å ha blant annet daglige nyhetssendinger, hovedkontor i Bergen, littegrann barne-tv, å bruke minimum 250 millioner på norsk film- og tv-drama i avtaleperioden, og at alt dette skal legges ut på INTERNETT.

Dette er selvfølgelig en seier for både TV 2 og kulturministeren. Trine Skei Grande fiksa biffen der Linda Helleland kom til kort. Og TV 2 får 135 millioner mer å rutte med for å gjøre akkurat det samme som de driver med i dag.

Vinn vinn!

La gå da, at det er fullstendig klin kokos.

Tanken om en kommersiell allmennkringkaster oppsto i monopoltiden, da tv-kanaler var tv-kanaler, aviser var aviser og nettaviser knapt var påtenkt. Nå er derimot alle litt av alt. Og når det kommer til nyheter konkurrerer alle i samme marked. NRKs massive posisjon og fordeler har vært en het debatt i lang tid. Med et bloddopa TV 2 vil vi ikke bare få én statlig aktør som konkurrerer med VG, Dagbladet, Dagens Næringsliv, Klassekampen og lokalavisene på ulikt grunnlag.

Vi vil få to.

Og den ene stikker søren meg av med annonsekronene også.

- Dette er en milepæl for mediepolitikken, sa Skei Grande i sin egen pressemelding. Men samtidig som det feires i Bergen, grines det i grisgrendte strøk. Klassekampen har denne uka skrevet om hvordan norske lokal- og nisjeaviser vil bli rammet av regjeringens ønske om å redusere postombæringen. De må komme seg over på nett, mener samferdselsministeren. I utgangspunktet ikke et urimelig krav i 2018. Men inntektene ligger fortsatt i papiravisa, og det krever tid og ressurser å bli gode på nett. Ressurser som ikke alltid er der.

For i en skuff i kulturdepartementet ligger Mediemangfoldsutvalgets rapport fra mars 2017 og mugner. «Det haster!» var beskjeden da den ble levert «Mediene er i krise!», «Hvis ikke noe gjøres NÅ vil det ha store konsekvenser for mediemangfoldet i framtida». Men dette er tilsynelatende for vanskelig og viktig til å gjøre noe med.

Da er det lettere å gi 135 årlige millioner til en bedrift som hadde et driftsresultat i 2017 på 329 millioner kroner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!