DEBATT

Debatt: Legestreiken

Det er krevende å forstå Spekter

Å la sykehusene beholde vide unntak fra arbeidslovens vernebestemmelse uten arbeidstakernes samtykke er å bringe arbeidslivet tilbake i tid.

Sykehusstreiken: Gjennom et juridisk smutthull i dagens tariffavtale vil Spekter tvinge frem friere rammer for arbeidstidsplanlegging, skriver artikkelforfatterne. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Sykehusstreiken: Gjennom et juridisk smutthull i dagens tariffavtale vil Spekter tvinge frem friere rammer for arbeidstidsplanlegging, skriver artikkelforfatterne. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Arbeidslivsdirektør Anne Turid Wikdahl i Spekter skriver i Dagbladet 30. september at det er krevende å forstå Legeforenings argumenter i den pågående streiken på norske sykehus. Da tilhører hun et mindretall.

Heldigvis har en samlet fagbevegelse skjønt at å la sykehusene beholde vide unntak fra arbeidslovens vernebestemmelse uten arbeidstakernes samtykke er å bringe arbeidslivet tilbake i tid.

Wikdahl fremfører atter en gang Spekters underlige, men uforanderlige argument om at Legeforeningen mener det bare er en måte å planlegge arbeidstid på. Det er veldokumentert at Akademikerne fra første dag har tilbudt lokale tilpasninger og forhandlinger om både organisering og lønn for å ivareta langsiktig planlegging.

Spekter har avvist tilbudene og hevder krav fra helseministeren gjør at eneste akseptable løsning er ulike arbeidsplaner med ulik arbeidsbyrde for hver ansatt, utover lovens grenser. At Spekter allikevel hevder slike planer er kollektive, på tross av at ingen av legene i et vaktlag har samme vaktplan, er uforståelig.

Gjennom et juridisk smutthull i dagens tariffavtale vil Spekter tvinge frem friere rammer for arbeidstidsplanlegging. Tanken er at sykehusene kan spare penger på at sykehuslegene jobber inn eget fravær gjennom økt vaktbelastningen resten av året.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer