DEBATT

Debatt: Legestreiken

Det er krevende å forstå Spekter

Å la sykehusene beholde vide unntak fra arbeidslovens vernebestemmelse uten arbeidstakernes samtykke er å bringe arbeidslivet tilbake i tid.

Sykehusstreiken: Gjennom et juridisk smutthull i dagens tariffavtale vil Spekter tvinge frem friere rammer for arbeidstidsplanlegging, skriver artikkelforfatterne. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Sykehusstreiken: Gjennom et juridisk smutthull i dagens tariffavtale vil Spekter tvinge frem friere rammer for arbeidstidsplanlegging, skriver artikkelforfatterne. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Kristin Kornelia Utne, styremedlem Yngre legers forening.
Kristin Kornelia Utne, styremedlem Yngre legers forening. Vis mer

Arbeidslivsdirektør Anne Turid Wikdahl i Spekter skriver i Dagbladet 30. september at det er krevende å forstå Legeforenings argumenter i den pågående streiken på norske sykehus. Da tilhører hun et mindretall.

Heldigvis har en samlet fagbevegelse skjønt at å la sykehusene beholde vide unntak fra arbeidslovens vernebestemmelse uten arbeidstakernes samtykke er å bringe arbeidslivet tilbake i tid.

Anne Karin Rime, styremedlem Overlegeforeningen.
Anne Karin Rime, styremedlem Overlegeforeningen. Vis mer

Wikdahl fremfører atter en gang Spekters underlige, men uforanderlige argument om at Legeforeningen mener det bare er en måte å planlegge arbeidstid på. Det er veldokumentert at Akademikerne fra første dag har tilbudt lokale tilpasninger og forhandlinger om både organisering og lønn for å ivareta langsiktig planlegging.

Spekter har avvist tilbudene og hevder krav fra helseministeren gjør at eneste akseptable løsning er ulike arbeidsplaner med ulik arbeidsbyrde for hver ansatt, utover lovens grenser. At Spekter allikevel hevder slike planer er kollektive, på tross av at ingen av legene i et vaktlag har samme vaktplan, er uforståelig.

Gjennom et juridisk smutthull i dagens tariffavtale vil Spekter tvinge frem friere rammer for arbeidstidsplanlegging. Tanken er at sykehusene kan spare penger på at sykehuslegene jobber inn eget fravær gjennom økt vaktbelastningen resten av året.

Det er videre lite tillitsvekkende at Spekter aldri kommenterer godt dokumenterte erfaringer fra piloteringen arbeidsgiver ensidig har gjennomført de siste årene.

Oss bekjent har Spekter aldri nektet for at tjenesteplanene fra avdelinger med individuelle planer viser økt vaktbelastning, tettere vakttunge uker, og mindre tid til utdanning for leger i spesialisering? At Wikdahl mener individuelle planer vil hensynta den enkelte leges behov føles som et hån mot de som har slåss opp mot arbeidsgivers krav om å jobbe inn egen ferie og ofre all forutsigbarhet i planlegging av eget liv, der slike planer er innført.

Det er vanskelig å forstå hvordan, som Wikdahl påstår, elektroniske arbeidsplansystemer skal garantere forsvarligheten av en arbeidsplan, når antallet vakttunge uker eller arbeidshelger på rad ikke reguleres i dagens tariffavtale.

Det er allikevel aller mest krevende å forstå hvordan Wikdahl kan mene at en tjenesteplan der en nybakt forelder skal jobbe inn pappapermisjon gjennom hyppigere vakter over årets øvrige uker har et kollektivt preg. Hvis ikke ville den, som arbeidslivsdirektøren medgir, være ulovlig.

Etter flere måneder hvor Spekter har veket unna å diskutere hvordan planene er brukt – og i lys av at organisasjonen i tvistemøter har gitt sin ubetingede støtte til lovligheten av en slik tjenesteplan mot tillitsvalgtes protester – må det være lov å be Wikdahl å forklare dette.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer