Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Det er kvinnedagen. La oss snakke om mensen

Tilgang til bind er blodig alvor for mange.

HOLDNINGER MÅ ENDRES: Mange jenter i afrikanske land har ingen steder de kan gå og skifte bind, og holder seg hjemme fra skolen. Bildet er fra en jenteskole i Uganda. Foto: Elisabeth Knutsen / Strømmestiftelsen
HOLDNINGER MÅ ENDRES: Mange jenter i afrikanske land har ingen steder de kan gå og skifte bind, og holder seg hjemme fra skolen. Bildet er fra en jenteskole i Uganda. Foto: Elisabeth Knutsen / Strømmestiftelsen Vis mer
Meninger

På kvinnedagen i 2016 er det fortsatt slik at mensen står i veien for et selvstendig liv for millioner av verdens kvinner. En av ti jenter i Afrika holder seg borte fra skolen når de har mensen. I Burkina Faso og Niger har bare en av fem jenter et sted de kan skifte bind på skolen. For mange er mensen begynnelsen på slutten av utdanningsløpet. De holder seg hjemme i skam og ender snart opp som barnebruder.

Det handler om hygiene. Det handler om helse. Det handler om utdanning, politikk, økonomi, familiestruktur, kultur, diskriminering og mye mer.

Først og fremst handler det om at noe som skulle være av det mest naturlige i verden fortsatt ikke blir tatt hensyn til fordi de 50 prosent av verdens befolkning det handler om er kvinner. Fortsatt er mensen et stort hinder for at kvinner får utdanning og muligheten til ei framtid.

Som det meste av arbeidet for likestilling må vi jobbe på mange fronter samtidig. Jentedoer på skoler er sentralt, og må prioriteres av myndighetene i ulike land. Samtidig må vi jobbe med holdninger. I noen områder i Nepal praktiseres for eksempel mensens eksil, Chaupadi, der kvinnen må sitte isolert i et skur så lenge hun blør. Sykdommer og slangebitt er blant dødsårsakene.

Heldigvis går det an å endre holdninger med bevisst jobbing. Strømmestiftelsens ungdomsgrupper i vårt Operasjon Dagsverk-prosjekt i Nepal har fått hele områder erklært chaupadifrie.

Ikke like brutalt, men skjebnesvangert nok er alle jenter som grunnet mangel på bind og steder å skifte dem løper gråtende hjem fra skolen med en mørk flekk på skjørtet.

Guttenes hånlige blikk og latter kan sitte så sterkt i at det er vanskelig for dem å noen gang komme tilbake til skolen. Det handler også om gutters holdninger, og her kan så vel skolegutter på de fleste kontinenter som presidentkandidater i verdens største demokrati ha en vei å gå.

Når vår regjering har satt et prisverdig fokus på jenter og utdanning i sin bistandspolitikk er det vår bønn på kvinnedagen at også mensen settes på dagsorden og ikke lenger holder kvinner ute fra skole og samfunnsliv for øvrig. Et bind og en kran med rennende vann kan være alt som står imellom utdanning og barneekteskap.

Det må kjempes mer enn en dag i året. La oss jobbe for det hver eneste måned.