MÅTTE SI STOPP:  Lene Marlin beskriver suksessen på slutten av 90-tallet som en tid der alle ville ha en bit av henne, og at hun rett og slett ikke orket mer. I kveld er hun hedersgjesten på «Hver gang vi møtes» på TV2. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
MÅTTE SI STOPP: Lene Marlin beskriver suksessen på slutten av 90-tallet som en tid der alle ville ha en bit av henne, og at hun rett og slett ikke orket mer. I kveld er hun hedersgjesten på «Hver gang vi møtes» på TV2. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Det er lange perioder som er helt borte fra hukommelsen

Lene Marlin forteller for første gang hvorfor hun stengte seg inne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg kan ikke være en lukket bok for alltid, sier Lene Marlin (32) til Dagbladet.

- Jeg skjønte at en eller annen gang ble jeg nødt til å fortelle om hva som skjedde, og hvorfor jeg forsvant fra offentligheten. 

Den første reaksjonen kom på en flyplass i Taiwan i 1999.

Marlin var en sped skikkelse på 18 år, hadde kortklippet lyst hår med mørke striper, og var i ferd med å erobre verden. 

- Bare et barn Debutalbumet «Playing My Game» hadde tatt fullstendig av i Europa og Asia, godt hjulpet av singelen «Sitting Down Here», og nå besto livet plutselig av en endeløs rekke hoteller, backstagelokaler og byer hun knapt registrerte navnet på før hun måtte reise videre.  

Utenfor flyet i Taiwan ventet en horde fotografer og tilhørende blitzregn.

Det eneste de fikk festet til filmrullen var ei jente som gikk rett forbi, kikket ned i bakken og skjermet ansiktet med en kosebamse. 

Som Ole Paus sier til henne i kveldens episode av «Hver gang vi møtes»: «Du var jo bare et barn».

- Det ble svart I kveldens episode av det populære programmet på TV 2, forteller Marlin for første gang til offentligheten om tiden etter at hun brakdebuterte som artist, og de påfølgende årene i eksil fra rampelyset.

SAMBOER: Skuespiller Kåre Conradi. har vært kjæreste med Lene Marlin siden 2008. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
SAMBOER: Skuespiller Kåre Conradi. har vært kjæreste med Lene Marlin siden 2008. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

- Det er grenser for hvor mye en person kan tåle etter hvert. Man prøver å ikke falle ned i den litt mørke gropa, men for meg ble det jo... Det ble svart, sier hun i programmet.

Til Dagbladet forteller hun om en tid der alle ville ha en bit av henne, og at hun rett og slett ikke orket mer. 

- Jeg mista helt lysten til å skrive musikk. Alt det jeg pleide å skrive om, alt det normale i livet som jeg brydde meg om, livet besto jo ikke lenger av det. Jeg forsto at jeg måtte ta noen valg, som mange vil synes er rare, men som var enormt viktige for meg. Kravene til det livet jeg ønsket, innebar noe helt annet en hvordan det var i etterkant av den første plata.

- Holdt meg inne Marlin begynte å si nei. En av tingene hun ikke ville være med på var utgivelse og lansering i verdens viktigste musikkmarked, USA.

-Du beskriver perioden som et svart hull. Hvor befant du deg egentlig?


- Jeg var hjemme, stort sett. Og holdt meg inne. Jeg vet at det satt en fotograf utenfor leiligheten min, jeg tror han satt der i to tre uker, og jeg kom ikke ut. Da tror jeg kanskje han fant ut det, han også, at jeg ikke akkurat var i det sosiale hjørnet. Det er lange perioder som her helt borte fra hukommelsen. Jeg klarer ikke huske noen ting, og det er jo litt rart. Men det kommer kanskje tilbake.  

- Føler du at du kom sterkere ut av det?

- Absolutt. Jeg har endret hvordan jeg styrer karrieren, og hva jeg vil ha ut av det. Jeg har lært at jeg må være klar på hva jeg ønsker å få ut av det hele, og ikke stå til ansvar for hva andre forventer.

- Fått på avstand Marlin er i dag samboer med skuespiller Kåre Conradi, som hun har vært kjæreste med siden 2008. Dette ønsker hun ikke å snakke om med pressen. Heller ikke møtet med veggen har Marlin ønsket å dele med media - fram til nå.

- Hva gjorde at det føltes riktig nå?

- Med tiden har jeg klart å få det litt mer på avstand, og jeg følte at i «Hver gang vi møtes» kunne jeg fortelle om det, og samtidig ha kontroll på historien. Da jeg takket ja skjønte jeg jo at de gjerne vil ha historien, men de ville ikke ha den for å lage overskrifter på toppen av det jeg fortalte.

Overveldende Marlin forteller at deltakelsen i «Hver gang vi møtes» var en fantastisk opplevelse.

- Det som vises på tv er en ting, men så er det også de timene vi hadde fri og kunne sitte ute i sola med en kaffekopp og bare prate sammen. Vi har truffet hverandre flere ganger etterpå.

Lene Marlin

• Artist og låtskriver, født 17. august 1980 i Tromsø.
• I 1998 ga hun ut debutsingelen «Unforgivable Sinner», som ble kåret til årets låt under Spellemannprisen samme år.
• Debutalbumet «Playing My Game» året etter ga fire av de gjeve Spellemann-statuettene.
• Har gitt ut ytterligere tre album: «Another Day» (2003), «Lost in a Moment» (2005) og «Twist the Truth» (2009).
• Aktuell som deltaker på «Hver gang vi møtes»

I kveld er det Marlins tur til å bli tolket at de andre artistene, og som vanlig blir det tåredrypp og store følelser i sving. 

- Det var sterkt. Du sitter der, det handler om deg og låtene dine, og vi tenkte ikke på at det var kameraer der og at det skulle på tv. Jeg var helt overveldet når min dag var over. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer