Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Forskning og idrett:

Det er langt mellom det å være best i idrett og i vitenskap

Hvem er de beste forskerne, Stenseth?

NÅDDE IKKE OPP: Til tross for alle gullmedaljene, fikk verken Petter Northug eller Ole Einar Bjørndalen delta i Pyeongchang. De nådde ikke opp i konkurransen, skriver artikkelforfatteren. Her gratulerer Petter Northug vinneren Alex Harvey etter femmila under fjoråretes ski-VM i Lathi. Foto: Bjørn Langsem
NÅDDE IKKE OPP: Til tross for alle gullmedaljene, fikk verken Petter Northug eller Ole Einar Bjørndalen delta i Pyeongchang. De nådde ikke opp i konkurransen, skriver artikkelforfatteren. Her gratulerer Petter Northug vinneren Alex Harvey etter femmila under fjoråretes ski-VM i Lathi. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nils Christian Stenseth virker utrettelig i sin kampanje for at de beste innen vitenskapen, når de har kommet til et visst punkt i karrieren, skal få ubetinget forskningsstøtte – uten konkurranse.

Denne gangen – midt under vinter-OL – går han igjen i felten, nå sammen med lederen for Olympiatoppen, Tore Øvrebø, i Dagbladet 15. februar.

De to mener det er store likheter mellom å være best i idrett og best i vitenskap. Jeg er redd det er noen svakheter i deres sammenlikning. Idrettens tiltrekningskraft er øyeblikkets spenning, og reglene er enkle. Han som bryter målsnøret først eller hun som hopper lengst ned i bakken er best.

I vitenskapen er det mer komplisert. Vi søker innsikt, erkjennelse og ny kunnskap, og det er svært vanskelig å finne ut hvem av oss som er best. Forskningsstøtte tildeles vanligvis etter tre kriterier: Søkerens tidligere meritter, prosjektets idé og om det foreligger en realistisk gjennomføringsplan.

Systemet har flere svakheter: Det går mye tid til egen søknadsskriving og bedømmelse av andres søknader, det skaper et uhorvelig byråkrati og det foreligger et betydelig element av skjønn i avgjørelsene.

De fleste av oss har lært oss å leve med alt dette.

Idrettsmetaforen halter også på et annet punkt. Mens Stenseth ønsker at de beste – han er utvilsomt selv en av dem – skal få permanent forskningsstøtte fri fra videre konkurranse, er ikke hans medskribent Øvrebø like storartet i sin praksis.

Til tross for alle gullmedaljene, fikk verken Petter Northug eller Ole Einar Bjørndalen delta i Pyeongchang. De nådde ikke opp i konkurransen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!