HELGEKOMMENTAREN VED AKSEL BRAANEN STERRI:

Det er lett å forstå at folk låner til pipa

Vi mangler ikke boligpolitikk. Problemet er at boligpolitikken gjør boligmarkedet verre.

FLU HARTBERG
FLU HARTBERG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Knut Olav Åmås adresserer et viktig problem i Aftenposten forrige helg, nemlig boligmarkedets usunne utvikling. Når prisene i noen strøk er galopperende, forsterker det forskjeller mellom folk.

Det skaper også ensartede boområder og gjør det «nesten umulig» for «unge, enslige og alle med mindre kjøpekraft» å skaffe seg en god bolig i sentrale strøk. Myndighetene må derfor, ifølge Åmås’, tilby gode boliger for mange fler, slik de gjør i byer som Wien, Hamburg og Zürich.

Det er lett å si seg enig i både Åmås’ beskrivelse av utviklingen og hans foreslåtte medisin. Åmås tilslører imidlertid realitetene når han legger skylda på manglende boligpolitikk og «det rent kommersielle markedet».

Sannheten er at vi holder oss med en boligpolitikk som koster flere titalls milliarder av kroner, noe Kjetil Rolness beskrev godt i Aftenposten i begynnelsen av måneden. De mange subsidiene er ikke bare en svært dyr boligpolitikk, de forsterker også mange av de problemene Åmås tilskriver markedet.

Subsidiene er ment å hjelpe de som trenger det inn på boligmarkedet, men innebærer i realiteten store overføringer til de rikeste. De er også med på å øke boligprisene og gjør det dermed vanskeligere å komme inn på boligmarkedet for dem med få oppsparte midler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer