Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Det er lett å være mann

Den svenske boka «Fittstim» har skapt en ny feminismedebatt. Unge menn forteller hvordan de har det for tida. La oss kalle det kukkstim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Snekre og sånn. Det gjør kona mi

Jens M. Johansson (27), journalist i Dagens Næringsliv, gift med Ane, ingen barn, bosatt på Grünerløkka i Oslo.

- SÅNNE SELVMEDLIDENDE menn som plutselig går rundt og er så forvirra fordi vi nærmer oss et nytt årtusen, irriterer meg litt. Men jeg veit egentlig ikke helt hvem de er. Jeg er ikke forvirra, og jeg kjenner ikke noe som er så forvirra heller. Enten er de bare funnet opp av sånne reklamefolk som knipser hele tida og sier nå er vi forvirra, dere. Eller så virrer de så mye rundt at de er umulige å få øye på.

JEG TROR DET ER motsatt. Jeg tror aldri menn har hatt det bedre enn nå. Hvis du spiller kortene dine riktig, vel og merke. Jeg slipper å gjøre alle de kjedelige mannetingene. Snekre og sånt. Det gjør kona mi, for hun er mye flinkere til det enn meg. Jeg slipper å slåss, det er jeg veldig glad for, og jeg kan oppta en hel forsamling ved å snakke om fotball, og likevel gjøre krav på å bli sett på som sjarmerende. Det har jo vært perioder før også, da menn slapp å gjøre de kjedelige tingene. Men da måtte du til gjengjeld vise følelser og gråte og være nær og inderlig, det slipper jo vi.

JEG ER VOKST OPP i et radikalt hjem, og jeg tror ikke det er så veldig forskjell på meg og faren min som ung mann. Forskjellen er at jeg kan si at nå er vi kommet til 1999; vi er kommet så langt i likestillingen at jeg kan be kona mi om å slutte å mase om oppvasken. Jeg kan nesten få meg til å si til henne: «Hvis du tar den oppvasken, så gjør du meg til mannsgris, da frarøver du meg retten til å være likestilt.»

Det er et privilegium å kunne gjøre krav på å bli forstått i sånne sammenhenger. Når jeg har sett to 0-0-kamper på TV, for eksempel. Og kona mi gjerne vil snakke om okkupasjon av TV'n. Da argumenterer jeg med at hun ikke har noen anelse om hvor utmattende det er å lide seg gjennom tre og en halv times fotball uten scoringer. Vi kan jo ikke diskutere okkupasjon av TV'n når jeg er så utmattet.

DAGEN ETTER KAN JEG like fullt sitte sammen med vennene mine og være veldig sjarmerende og signalisere at dette ler jeg av, dette har jeg et veldig distansert forhold til, jeg er jo egentlig en som alltid gjør som jeg skal.

- Kjønnsroller er deilig

Jan Erik Larsen (28), programleder NRK, gift med Anne Cathrine, har datteren Frida (2).JEG ER KOMMET TIL at det er fryktelig vanskelig å finne ut hva som ikke er ålreit ved å være mann.

Men jeg kan komme på hundrevis av positive ting.

Det mest positive er den retten vi har til å være gutter, til å leke. Den setter jeg stor pris på. Jeg ville ikke funnet på å dra på stranda uten å ha med frisbee, badminton, beachvolleyball og alle de tingene der. Gutter må ha fart og moro, mens jenter finner sosialt samvær i det å prate sammen. Jenter utvilker seg nok mer enn oss sånn sett. Vi er noen enkle vesener. MEN DET STILLES OFTE høyere krav til menn enn til kvinner i arbeidslivet. Hvis en mann sier noe dumt, så blir han veldig mye dummere enn hvis en kvinne gjør det, for de har en evne til å kunne sjarmere seg ut av de feilene de gjør.

Sånn er det i hvert fall i NRK.

Når jenter gjør seg veldig unge og søte og forsøker å innynde seg, da føler jeg at de appellerer til noen pedofile følelser som ikke finnes hos meg. Tror de at jeg som mann blir tiltrukket av at de oppfører seg som en fem år gammel jente?

Jeg blir helt satt ut av det. Men jeg blir rett i ryggen hvis jeg treffer en som viser at hun innehar autoritet og er en intelligent person. ANNE CATHRINE OG JEG har vært sammen siden vi var seksten. Vi gifta oss da vi var nitten, så vi har ti års bryllupsdag til sommeren. Jeg har aldri angret på at jeg gifta meg. Jeg har alltid vært litt sånn at hvis jeg først satser på noe, så hopper jeg med begge bein og satser full pakke.

Vår generasjon er litt dvask der.

Jeg møter folk som er 30 år, har ett barn, er gravid med det andre, og som er samboere på sjette året, men som ennå ikke er sikre på om de er sammen med den rette. Der er det ikke mye besluttsomhet. Det er ganske slapt.HVIS JEG IKKE hadde truffet Anne Cathrine så hadde jeg nok vært singel i dag. Jeg har ikke møtt en eneste aktuell kandidat utenom henne.

Jeg kan ikke forestille meg et liv uten henne, hun er min store, kloke, faste stamme i livet. Jeg tror jeg kunne klart meg uten alle andre, inklusive min datter, men uten Anne Cathrine hadde jeg ikke fiksa det så bra.

Vi er ufattelig lykkelige.

Vi har lært å tilpasse oss hverandre, vi har lært oss å elske kjønnsroller. Kjønnsroller har ingenting med likestilling å gjøre i det hele tatt. Kjønnsroller er deilig.

- Vi klarer oss uansett

Erlend Loe (29), forfatter, kjæreste med Alice.PROBLEMET MED IDENTITET som gutt eller mann var ganske mye til stede for meg for åtte år siden. I dag tenker jeg veldig lite på det. Jeg er kommet gjennom det, på en måte.

For eksempel har jeg de siste årene av en eller annen grunn gått mindre ut. Det er et resultat av at jeg er blitt eldre, vil jeg tro. De gangene jeg går ut, har jeg det av og til morsomt, men ofte sitter jeg der og lurer på hvor attraktivt det egentlig er.

Og noen ganger har jeg mest lyst til å gå hjem og legge meg. DET ER URETTFERDIG at jenter må bevise så utrolig mye mer enn gutter for å bli godtatt. Gutter får lettere den selvtilliten som trengs. Det kan være fordi vi er enklere eller dummere eller at vi opplever det på en annen måte. Vi tar i hvert fall mye lettere på ting.

Vi bare gjør det, og så går det som det går. Vi klarer oss uansett, vi har alltid ryggen fri. Det er et problem. JEG HAR INGEN STRATEGIER. Jeg forholder meg til livet på en åpen måte og med ganske mye humoristisk distanse. Det er lett for meg, for jeg føler ikke at mulighetene mine for utfoldelse bremses av noen. Det er det antagelig mange jenter som føler.

Det er blodig urettferdig.

For jentene står på ingen måte tilbake for oss. Tvert imot. Jeg tror ikke at jeg er sterkere enn jenter på noen som helst måte. Men det er symptomatisk at når jenter snakker om problemer, så handler det ofte om kroppstyranni og om hvem som skal ha lov til å spise en kake. Og det har ingenting med meg eller mine holdninger å gjøre. Da føler jeg at de snakker til tenåringsjenter, og hvis de prøver å henvende seg til meg, så er det skivebom.

Jeg skjønner at det er vanskelig. Og jeg skjønner at det må tas på alvor.

Men jeg vet ikke hva jeg skal bidra med.DE LEDERTYPEN som er på Dagsrevyen og som leder alle mulige konserner, det er de mennene som tiltaler meg aller, aller minst i hele verden. Det virker ikke som de er i kontakt med noe som helst av verdi i seg selv.

Det er en pervertert form for maktlyst.

Og det er gåtefullt at noen orker det.

- Vi lukker oss inne og promper i joggebuksa

Thomas Seltzer (29), trendanalytiker, Natt&Dag-journalist og bassist i nedlagte Turboneger, samboer med Sigfrid.- DET ER KANSKJE litt flere kvinner på kultursidene i avisene. Litt flere i forlagene og i Morgenbladet. Men hvis du som mann lar deg forvirre av signalene de sender ut og føler deg trua, så er du en skikkelig tusseladd. Samfunnet er like mannsdominert som det var for 20 år siden. Vi har ikke gitt fra oss noe som helst. DET BESTE MED Å VÆRE MANN er at vi har muligheten til å drite i ansvar. Jeg synes ikke nødvendigvis det er kult, men vi har muligheten. «Fittstim»-problematikken går på at moderne kvinner skal være sterke og myke og kule, men ikke for kule. Bitchy, men ikke for bitchy. Sånne krav har man ikke som ung mann. For oss har det mer å si hvem vi er og hva vi synes er kult å holde på med. JEG KAN SKJØNNE AT kulturtusseladdene er litt frustrerte. I regnskogen på Borneo er det en apestamme som kalles proboscis-apen. Hannen har rød nese, liten kulemage og konstant ereksjon. Hunnen er dobbelt så stor, hun er skikkelig glad og skikkelig aggressiv, og hun styrer hele leiren. Hannen går stort sett rundt og skammer seg. Jeg tror at de moderne kvinnene, «gucci-feministene», signaliserer at menn skal være en blanding av proboscis-hannen, Morten Harket og Erik Fosnes Hansen. Hehe.

Vetle Lid Larssen er litt sånn. Jeg vil være mer sånn som Jon Michelet (hehe), som er veldig litterær, men samtidig dødsmaritim og ramsalt. Jeg banner mye. Og røyker og spytter.JEG DRITER EGENTLIG i at jeg må forholde meg til en litt mer sammensatt verden. Jeg har ikke sans for folk som sutrer over det. Mange menn reagerer ved å gjenerobre gutterommet. Vi «lædder» (betyr: driver med gutteting. Fra engelske lad (gutt) - red.anm.). Vi lukker oss inne og spiller hardrock og ser på fotball og hojer og promper i joggebuksa. Gjennomsnittsbrukeren av Playstation er godt over tjue år. Det er ganske drøyt. Vår generasjon kommer til å lædde til vi er åtti. JENTER LÆDDER LITT de også. Den nye jentehumoren er råere enn før. «Ally McBeal» og «Friends» er mer sexorientert. Jentene er de førende, og gutta er liksom litt tufsete. Men jeg blir ikke forvirret av disse signalene. Når en jente forteller en pulevits, så tenker jeg liksom ikke at nå vil hun sikkert pule. Men det kan hende det er jeg som misforstår.

- Jeg vil være en flink brannmann

Bjarte Hjelmeland (29), skuespiller, samboer på Grünerløkka.- JEG SYNES ALLTID det er rart å snakke om meg selv som mann. Jeg tenker gutt . Jeg har et klart bilde av meg selv som gutt. Problemet i vår tid er at det har Nils Ole Oftebro også.

Det er jo ingen som har lyst til å bli en sånn yrkesaktiv mann, en sånn tynn en med litt for stor krage, som går ut og inn med sånt ansatt-kort. Se på faren til Tommy i «Tommy og Tiger'n», det er jo ingen som vil være som ham. Se på han som sitter i hjørnet der nede. Han har dratt på kafé alene etter jobben. Med avis. Og dress. Og så har damene på jobben hans fått ham til å kjøpe seg smale Armani-briller. En sånn mann jeg ikke vil vokse opp til å bli.JEG VIL VÆRE EN skvær og snill og litt tøff mann. En som alltid kan ordne opp. En som alltid bare er tre minutter unna når det begynner å brenne. En brannmann. Ikke noen blauting eller femiklædd, men ikke noen supermacho VIF-klan-mann heller. Jeg vil være en flink brannmann, med glimt i øyet. En gutt som tar ansvar. Slapp av, nå kommer Bjarte snart, liksom. Har du noen gang hørt noen snakke dritt om en brannmann? JEG TROR IKKE AT jeg er mindre opptatt av mannsrollen fordi jeg er homo. Jeg opplever ikke det som så jævla vanskelig å være verken mann eller homo. Det er lettere å være homo enn lesbisk. Lesber en undertrykte, akkurat som kvinner er undertrykte. Homoer har en sånn kulhetsgreie. Homser er liksom sånne moderne og toneangivende menn, mens bildet av lesber dessverre fremdeles er klisjeen om dundra på 150 kilo med traktorsko.JEG HAR NOEN GAMMELDAGSE holdninger som ikke passer så godt inn i min generasjon. Det er et problem at Filmklubben i Bergen viser porno, for eksempel. Porno er jo blitt så morsomt nå; du kan liksom ikke be gutta over på en øl hvis du ikke har et par pornofilmer å bidra med. Har jeg inntrykk av.

- «Menn» går i Armani-dress og har de rette målene

Harald Rosenløw Eeg (28), forfatter, religionshistoriker og musiker, gift med Kristin, har datteren Sval (6 mnd.)JEG TROR GUTTER i min generasjon er hyggeligere enn de før oss. Jeg innser at det er en tøff påstand, men den høres bra ut.

Vi er ikke så bitre eller sinte som de var før, og krigen er jo ferdig, så vi leker stort sett og prøver å realisere oss selv. Det er enormt press på at vi skal få ut talentene våre. Jeg er et typisk produkt av denne greia, og noen ganger blir jeg veldig lei av meg sjøl.

Men det er feil å si at jeg er en mann .

Menn er sånne jeg leser om i avisa. De sitter i sofaen med svær ølvom eller de går rundt i Armani-dresser og har de rette målene i livet.

Jeg identifiserer meg ikke så veldig med noen av dem. NÅR DU ER EN GUTT kan du bare løpe rundt og herje og spille fotball, når du blir far er det vanskeligere. Da kan du liksom ikke være oppe så lenge du vil lenger, men du gjenoppdager på en måte ditt eget liv.

Det er ganske snålt. Du går rundt med et bilde av deg sjøl som 18-åring, og du kan speile deg i det bildet i sikkert ti år før du reviderer det og ser at du har fått rynker og litt pupper og begynt å miste håret.

Å få barn er en av de tinga som gjør at det er lettere å forstå det.

FØRST TRODDE JEG IKKE det skulle være noe gøy med en så liten unge, men det ble helt annerledes enn jeg hadde regnet med. Jeg grein under hele fødselen og i to dager etterpå.

Jeg ble helt i ulage av det.

Jeg tror at jenter får et enormt fellesskap av de fødegreiene. Jenter har grunnleggende lyst på barn, jeg tror virkelig det. Det er planta så langt inni dem. Når ei jente har født et barn, har hun opplevd et eller annet som vi gutter ikke kan forestille oss. Å drite et flygel eller gå tremila i militæret, det er liksom det nærmeste vi kommer.

Jeg tror det er en helt grunnleggende uropplevelse som skiller kvinner fra menn.