DEBATT

Det er livsviktig for Nepal å tenke på sine kvinner framover

Hvordan vi har valgt å organisere samfunnet etter kjønn påvirker overlevelsessjansene til kvinner under en katastrofe.

SPESIELT UTSATTE:  - At kvinner er spesielt utsatt i etterkant av naturkatastrofer er ingen nyhet. I tillegg til de problemene som oppstår i kjølvannet av voldsomme hendelser som dette, ser vi at kjønnsnormer påvirker overlevelsessjansene til kvinner under naturkatastrofer i enkelte land, skriver kommentarforfatteren. Foto: NTB Scanpix
SPESIELT UTSATTE: - At kvinner er spesielt utsatt i etterkant av naturkatastrofer er ingen nyhet. I tillegg til de problemene som oppstår i kjølvannet av voldsomme hendelser som dette, ser vi at kjønnsnormer påvirker overlevelsessjansene til kvinner under naturkatastrofer i enkelte land, skriver kommentarforfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

25. april klokken 11:57 lokal tid intraff det sterkeste jordskjelvet i Nepal siden 1934. De siste dødstallene har passert 7000, og minst 8 millioner mennesker er rammet. Situasjonen er svært alvorlig, mange liv er rystet. Det virker kanskje ufølsomt å ta opp kjønn og likestilling i en slik sammenheng, men faktum er at kvinner opplever dagene etter katastrofen annerledes enn menn. Nepalske kvinner blir rammet på en helt annen måte enn nepalske menn, og har spesielle behov som ofte blir nedprioritert i en slik krisesituasjon.

Ett av problemene som blir nedprioritert er kvinners unike hygienebehov. I Nepal er det estimert at omtrent 2 millioner jenter og kvinner i reproduktiv alder er berørt av jordskjelvet; en betydelig andel av disse har eller vil i nær fremtid få mensen. Jorskjelvet har gjort både rent vann (til å vaske seg selv og frebruksbind i) og engangshygieneartikler vanskelig å få tak i. Dessuten er ofte alt som finnes av toaletter åpne fellesområder, hvor sjansen for å bli observert menstruerende er stor. Grunnet menstruasjonstabuer vil jenter gjerne unngå å bli sett blødende. Derfor velger mange jenter å sitte altfor lenge, ofte i flere dager, i eget blod. Mange kvier seg også for å tisse, og holder seg i lange perioder. Risikoen for å pådra seg en alvorlig infeksjon er høy, og situasjonen gir grunn til bekymring.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.