<strong>PROBLEMATISK:</strong> Norske soldater trener nå kurdiske soldater i Peshmerga-styrken i Nord-Irak.  Etter det nye lovforslaget om fremmedkrigere, er det tvilsomt om en norsk kurder kan reise til Nord-Irak for kjempe mot terrorgruppa IS.  FOTO: INGAR STORFJELL/ AFTENPOSTEN /NTB SCANPIX
PROBLEMATISK: Norske soldater trener nå kurdiske soldater i Peshmerga-styrken i Nord-Irak. Etter det nye lovforslaget om fremmedkrigere, er det tvilsomt om en norsk kurder kan reise til Nord-Irak for kjempe mot terrorgruppa IS. FOTO: INGAR STORFJELL/ AFTENPOSTEN /NTB SCANPIX Vis mer

KOMMENTARER

Det er lov å reise til utlandet for å delta i krig, du må bare reise til riktig land

Hvem er fremmedkriger?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Samtidig som to menn onsdag 18. mai møtte i Oslo Tingrett, tiltalt for å ha sluttet seg til den terrorlistede organisasjonen IS, vedtok Stortinget endringer i straffeloven om militær virksomhet i væpnede konflikter. De nye endringene som skal sanksjoneres i Statsråd, endrer ikke på at det i lovs form er forskjell på Kong Salomo og Jørgen Hattemaker, men den gjør det enda lettere å straffe folk som har planer om, eller reiser til Midtøsten for å slutte seg til Den islamske stat, IS, eller andre likesinnede grupper.

Nå er det ikke galt å straffe folk som begår forbrytelser, men her straffes man ikke først og fremst for hva man har gjort som fremmedkriger, men for hvem man har kjempet for - som Norges Røde Kors og ekstremistforsker Lars Gule sier det.

I STRAFFELOVENS § 145, «Deltakelse i militære konflikter i utlandet», heter det nå:

«Den som på rettstridig måte deltar i militær virksomhet i en væpnet konflikt i utlandet, straffes med inntil 6 år, med mindre vedkommende deltar på vegne av en statlig styrke».

Med denne lovteksten kan alle nordmenn som vil reise til Israel for å hjelpe den israelske hæren, IDF, juble. De vil fortsatt kunne delta i IDFs aktiviteter uten å frykte for fengsel. Nå har de fleste av den israelske hærens norske hjelpere innehatt støttefunksjoner, men det har gjort det mulig for flere israelske soldater å dra til Vestbredden og grenseområdene til Gaza for å fortsette undertrykkelsespolitikken mot palestinerne. Aktivitetene til IS og IDF kan ikke på noen måte sammenliknes, men israelske soldater har ved mange anledninger blitt beskyldt for å begå krigsforbrytelser.

SÅ ER SPØRSMÅLET hva man eventuelt vil gjøre hvis nordmenn drar til Midtøsten for å slåss for kurdiske styrker. Når det gjelder Irak kan man hevde at den kurdiske peshmergaen, som blant annet trenes av norske soldater, er en del av det irakiske statsapparatet, men dette er heller tvilsomt. Med Syria, der også nordmenn trener kurdere, vinner dette argumentet uansett neppe fram. Resultatet av den nye lovteksten vil da kunne bli ganske så absurd.: En nordmann som har trent en syrisk-kurdisk gruppe kan kanskje komme hjem å få en krigsmedalje mens en kurder han har trent, vil risikere å havne i fengsel.

ETTER ET INNSPILL fra Norges Røde Kors, er det blitt tatt mer hensyn til det å operere som helse- eller bistandsarbeider innenfor et område som kontrolleres av en terrororganisasjon. Men Mads Harlem, som leder folkerettsseksjonen i Norges Røde Kors, er ikke helt overbevist.

- Bestemmelser om å kriminalisere deltagelse i terrororganisasjoner må ikke ramme det å yte helsehjelp. Dette vil være i strid med krigens folkerett som gir amnesti til de som yter helsehjelp på vegne av væpnede grupper. Rettsakene som pågår mot fremmedkrigere viser at verken dommere, påtalemyndigheten eller forsvarere helt har forstått at det i dag er en væpnet konflikt i Syria, sier Harlem til Dagbladet.

Så får vi se hvordan den nye lovteksten blir praktisert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer