DEBATT

Det er lov å sove seg gjennom 17. mai

Alt var håpløst. 17. mai fikk situasjonen til å virke enda mer håpløs.

ÅPEN: Anita Krohn Traaseth er kjent som blogger og direktør i Innovasjon Norge. Men livet er ikke alltid solskinn.
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
ÅPEN: Anita Krohn Traaseth er kjent som blogger og direktør i Innovasjon Norge. Men livet er ikke alltid solskinn. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

17. mai 2003. Jeg våkner opp alene i leiligheten i Neuberggaten på Majorstua. Det er musestille. To og et halvt åringen min er hos sin far. Vi er nyskilt. Første 17.mai uten henne, og uten han jeg har vært sammen med siden jeg var 21 år. Men 17. mai skal feires, slik den alltid har blitt feiret.

Jeg husker ikke om jeg spiser frokost, om solen skinte den dagen. Jeg tar motvillig på meg Sunnmørsbunaden og går ut. Tom i blikket, uten energi. 100 meter ned i gaten snur jeg og går hjem igjen. Låser opp døren, og legger meg i sengen. Jeg våkner 18.mai, med bunaden på.

17. mai er familiens dag. Det er barnas dag. Det er en gledens dag. Men ikke for alle. Det kan være en uutholdelig dag for mange. Av årsaker vi aldri får vite. For noen er den vanskelig hvert år, for andre en sjelden gang, for enkelte kan det være den siste.

2003 var mitt år, året da jeg valgte å sove gjennom hele dagen. Nyskilt, fortvilet over å ikke ha datteren min hos meg, usikker på ny livssituasjon. Hadde vi tatt det rette valget? Var det slik jeg ville ha det resten av livet? En tom følelse uten familietilhørighet? Hva med datteren min? Feire 17. mai uten mamma? Hva slags situasjon hadde vi satt henne i så tidlig? Ville jeg noen gang finne fred med valget vi hadde tatt? Ville jeg noensinne etablere ny familie? Ville jeg klare å beholde leiligheten alene?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer