LEDER

Tema: Støres investering i et boligprosjekt i Oslo

Det er lov å være rik ...

... men det er ikke så dumt å være klok samtidig

POLITIKER OG INVESTOR:
Jonas Gahr Støre
POLITIKER OG INVESTOR: Jonas Gahr Støre Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det er lov å være rik i Norge. Ja, mer enn det. Det finnes undersøkelser som viser at det er lettere å bli rik i Norge enn i eventyrkapitalismens hjemland USA. Klassereisen er enklere og mer tilgjengelig. Vel så viktig er at du som arving også er godt beskyttet av lover og skatteregler. Det er derfor trygt å være rik i dette landet. I et samfunn som gjerne hyller likhet som ideal, krever rikdom også en god porsjon klokskap. Ikke minst gjelder det om du er politiker. Og i særdeleshet slår det inn om du tilhører venstresiden og har ambisjoner om å bli landets neste statsminister. Jonas Gahr Støre burde ha skjønt dette for lenge siden, men stadig blir han innhentet av spørsmål som knyttes til familieformuen og hvordan den forvaltes.

Denne gangen er det Dagbladet som knytter Støre til et større boligprosjekt i Oslo der også milliardæren Stein Erik Hagen og investorene Celina Midelfart og Torgeir Mjør Grimsrud er med. Støres andel i prosjektet er liten, bare rundt tre prosent. Det er bare en mindre andel av Støres formue som beløper seg til flere titalls millioner. Investeringens størrelse er likevel ikke avgjørende. Denne saken handler om hvilke grenser som skal gjelde for politikeres investeringer og plassering av formue. Vi befinner oss i den krevende sonen som handler om integritet og troverdighet, et sted der det alltid er fare for feil ved forstørrelse og symbolske effekter.

Derfor er det nødvendig å måle opp proporsjonene i denne saken. Støres investering kan karakteriseres som uheldig, men er ikke ulovlig eller i strid med regelverket. Den er ikke holdt skjult og står oppført i Stortingets register. Samtidig er det ikke slik at det som er lovlig automatisk er klokt eller etisk forsvarlig. Professor Frank Aarebrot treffer godt når han sier at folk som Støre bør holde seg unna forretningsprosjekter og virksomhet som krever offentlig løyve eller politiske vedtak. Selv om ting foregår helt etter boka, kan det lett skapes inntrykk av kameraderi. Dette er for øvrig et problem som på ingen måte bare gjelder Arbeiderpartiet. I et så gjennomregulert samfunn som det norske, er offentlige godkjenninger, innkjøp og tillatelser områder der det er størst mulighet for maktmisbruk og berikelse.

Støre-saken har også en annen politisk side. Når Ap-lederen kaster seg inn i et stort privat boligprosjekt, er det lett å spørre om hvor det er blitt av den sosiale boligbyggingen. Særlig fordi han skal tjene penger sammen med Stein Erik Hagen, kjent for sine pengegaver til Høyre. Det er mulig Støre fikk gode investeringsråd, men det manglet politisk rådgivning.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer