DEBATT

Det er lov med selvforsvar

Å be kvinner forsvare seg mot seksuell trakassering er ikke å oppfordre til vold.

NØDVERGE: Det er lov med selvforsvar og nødverge, skriver innsenderen. Foto: Mette Bugge / NTB Scanpix 
NØDVERGE: Det er lov med selvforsvar og nødverge, skriver innsenderen. Foto: Mette Bugge / NTB Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

«Oppfordrer du til vold?» Det var et av spørsmålene fra Dagbladet-journalisten etter min kronikk i Dagsavisen 25.7. om mannfolk som ikke kan la være å klå.

Nei, jeg gjør ikke det, var mitt svar. Jeg oppfordrer jenter til å dra til fyren som tar seg til rette. Som nedgraderer henne til noe han kan bruke om hun vil eller ei, hvis hun opplever situasjonen som truende. Det er nemlig lov med selvforsvar og nødverge. Si meg den mann som ikke ville tydd til dytting eller en knyttneve om noen trykket ham opp mot en vegg eller en bardisk. Men når en kvinne ber kvinner gjøre det samme, er det feil?

Kommentarene lot selvsagt ikke vente på seg. Flest menn, og ganske mange sinte menn. Det som gikk igjen var at jeg er et nek, sikkert lesbisk, leder i Ottar, idiotisk og virkelighetsfjern. Om at kvinner alltid skal være sånne offer. Og så dette da: «Hva med oss menn som blir trakassert av damer? Hva med oss? Skal vi også slå, da?»

Ja, stakkars deg. Stakkars deg som blir klådd på av bestemor på 50, som er full og dum på byen en kveld. Opplever du situasjonen som truende? Klarer du ikke å få deg løs? I så fall, stakkars deg som blir klådd på, som får ei hånd opp i skrittet, en nedlatende kommentar om hvor mye du koster og kanskje til og med blir antastet i barkøen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer