NØDVERGE: Det er lov med selvforsvar og nødverge, skriver innsenderen. Foto: Mette Bugge / NTB Scanpix 
NØDVERGE: Det er lov med selvforsvar og nødverge, skriver innsenderen. Foto: Mette Bugge / NTB Scanpix Vis mer

Det er lov med selvforsvar

Å be kvinner forsvare seg mot seksuell trakassering er ikke å oppfordre til vold.

Meninger

«Oppfordrer du til vold?» Det var et av spørsmålene fra Dagbladet-journalisten etter min kronikk i Dagsavisen 25.7. om mannfolk som ikke kan la være å klå.

Nei, jeg gjør ikke det, var mitt svar. Jeg oppfordrer jenter til å dra til fyren som tar seg til rette. Som nedgraderer henne til noe han kan bruke om hun vil eller ei, hvis hun opplever situasjonen som truende. Det er nemlig lov med selvforsvar og nødverge. Si meg den mann som ikke ville tydd til dytting eller en knyttneve om noen trykket ham opp mot en vegg eller en bardisk. Men når en kvinne ber kvinner gjøre det samme, er det feil?

Kommentarene lot selvsagt ikke vente på seg. Flest menn, og ganske mange sinte menn. Det som gikk igjen var at jeg er et nek, sikkert lesbisk, leder i Ottar, idiotisk og virkelighetsfjern. Om at kvinner alltid skal være sånne offer. Og så dette da: «Hva med oss menn som blir trakassert av damer? Hva med oss? Skal vi også slå, da?»

Ja, stakkars deg. Stakkars deg som blir klådd på av bestemor på 50, som er full og dum på byen en kveld. Opplever du situasjonen som truende? Klarer du ikke å få deg løs? I så fall, stakkars deg som blir klådd på, som får ei hånd opp i skrittet, en nedlatende kommentar om hvor mye du koster og kanskje til og med blir antastet i barkøen.

Så var det dette med at «norske menn ikke driver på slik som dette men at det er de der forbanna utlendingene». Kulturkrasjen er en stor utfordring, men det fraskriver overhodet ikke norske menn fra det faktum at de til tross for en oppvekst i likestillingens foregangsland faktisk bedriver denne type aktiviteter. De har virkelig ikke skjønt bæret.

Alt dette, sammen med det faktum at «hore» er et av de to vanligste skjellsordene i skolene, at det finnes norske gutter og menn som ikke tar et nei for et nei, og at vi hvert år hører russesanger som forsiktig sagt er jævlige, forteller meg at debatten i aller høyeste grad er svært viktig.

De sinte, hvite mennene som syns så synd på seg selv at de må gå til personangrep på meg, er antakeligvis beyond hope, men ungdommene våre kan vi ikke gi opp. At det ikke er greit å kalle meg hore og stikke fingrene inn i mine kroppsåpninger mot min vilje er helt selvsagt, så får bare disse mennene bite negler i skrekk. Det lever jeg godt med.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.