Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Årets kokk 2019

Det er mange slitne kokkeskoler

Oppskrift for et bedre norsk kjøkken

RENT BORD: I januar gjorde Norden rent bord i årets Bocuse d'Or i Lyon i Frankrike. På tredjeplass kom Christian André Pettersen fra Norge (t.h.), nummer to ble Sebastian Gibrand fra Sverige (t.v.) og vinner ble Kenneth Toft-Hansen fra Danmark. Foto: Johan Falnes / NTB Scanpix
RENT BORD: I januar gjorde Norden rent bord i årets Bocuse d'Or i Lyon i Frankrike. På tredjeplass kom Christian André Pettersen fra Norge (t.h.), nummer to ble Sebastian Gibrand fra Sverige (t.v.) og vinner ble Kenneth Toft-Hansen fra Danmark. Foto: Johan Falnes / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Behovet for kontinuerlig kompetanseutvikling i kokkefaget må tas på alvor, og følges av konkrete, strategiske forpliktelser.

Stiftelsen Årets kokk driver utvikling av moderne norsk gastronomi. Å vinne store titler krever fagforståelse og råvarekunnskap, og motiverte talenter. Først når grunnkompetansen er høy kan en ung mesterkokk foredles til internasjonalt elitenivå. Disse kokketalentene er kunnskapstørste mennesker som i stor grad selv skaffer seg innsikten som kreves. De vil sette spor. Slik har det vært siden Norges førstereiskokk Arne Brimi dro til Lyon i 1987.

DAGLIG LEDER: Arne Sørvig.
DAGLIG LEDER: Arne Sørvig. Vis mer

Norske mesterkokker er glad i kokkeskolene sine, og snakker gjerne om ildsjel-læreren som gjorde en forskjell. Men de er også kritiske til skolene. Mange reflekterer ikke dagens krav hva angår teknologi og fagteknisk kompetanse, og det kan virke som om en ildsjel-lærers brennende engasjement ar vanskeligere å finne.

Norge har noen moderne kokkeskoler som uteksaminerer stolte unge kokkespirer, fagfolk landet trenger. Men - det er mange slitne kokkeskoler, med en lite inspirerende profil. Det er et langt stykke til de tekniske fagskolene i matbyer som København og San Sebastian. De norske skolene er derfor en del av problemet for faggruppen, som sliter både med å rekruttere motivert ungdom og å skaffe nok dyktige kokker til å dekke et økende behov. Dét kan fort bli en utfordring for andre enn kokker, lærere og folk i bransjen.

Regjeringen publiserte nylig en strategi for kulturturisme som henger sammen med mange andre planer, som for reiseliv, gårdsturisme, kvalitetsmat, helse, konsum og ernæring. Dette er planer med mat i sin midte, men når de omtaler kokken eller maten har de et fellestrekk: Det tas for gitt.

Kanskje er god mat og en god kokk enkelt å ta for gitt, men vi som driver i feltet vet at løsningen er en funksjon av fagkunnskap, råvarekunnskap, tid og inspirasjon. Derfor arrangerer vi konkurransen Årets kokk 2019 denne uken med stor vekt på kommunikasjon. Synlighet fremmer faget, faget fremmer råvarene, fagutøvelse på høyt nivå skaper innovasjon i serveringsnæring og matnæringer - og plutselig får en øye på dette ydmyke fagets sentrale rolle både for folkehelse, kultur- og næringsutvikling. Norsk gastronomi har blitt en verdi det er verdt å ta litt ekstra vare på.

Behovet for kontinuerlig kompetanseutvikling i kokkefaget må tas på alvor, og følges av konkrete, strategiske forpliktelser. Kanskje vi trenger en offentlig strategiplan for kokkefaget og skolene? En ny giv?

Et kjøkken med kunnskapsrik fagutøvelse, identitet og stolthet, som formidler matglede, ekthet og sunnhet, er en sentral del av «opplevelsens DNA». En by eller et område med ambisjoner bør i det minste ha én skikkelig kokkeskole, gjerne i hjertet av byen, der folk ferdes, og som er moderne med relevans og attraktivitet – både for elev, lærer og samfunnslivet.

For gode kjøkken er viktig for norsk nærings- og samfunnsutvikling. Tiden er overmoden for satsing.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling